Porodice žrtava: Oluja još traje 1Foto: Wikipedia

Članovi Udruženja porodica nestalih i poginulih lica „Suza“ poručili su danas, 23 godine posle „Oluje“, da za njih ta hrvatska vojno-policijska operacije i dalje traje, navodeći da je zločin takvih razmera nad srpskim narodom ostao nekažnjen.

Predstavnica žrtava stradalih u „Oluji“ Mira Devetak, koja je u toj akciji izgubila supruga, apelovala je na konferenciji za novinare u Beogradu na sve nadležne, i domaće i međunarodne institucije, da pomognu u rešavanju sudbine nestalih.

Kako je rekla, sami i kao pojedinci ne mogu ništa.

Nama je „Oluja“ stalno, a do kad će da traje, ne znam, rekla je Devetak.

Ona je istakla da nestali moraju da se pronađu i dostojanstveno sahrane da njihova deca konačno imaju gde da im zapale sveće i polože cveće.

„Potpuno je jasno da nema dobre volje da se reši pitanje nestalih, a jasno je i zašto, jer bez posmrtnih ostataka nema ni imena ni zločna“, rekla je Dragana Đukić iz udruženja „Suza“.

Ona je ukazala da porodice koje su ušle u sudske procese sa Hrvatskom nisu zaštićene i podsetila da nema optuženih za zločin u Oluji, a da neke kazne koje su izrečene nisu adekvatne.

Šefica Odseka Komisije za nestala lica Vlade Srbije Ljiljana Krstić navela je da se kao nestalo u Hrvatskoj vodi još 1.746 osoba.

Insistiraćemo kod hrvatske strane na verifikaciji preostalih 695 slučajeva nestalih lica, prema kriterijuma Crvenog krsta, na ekshumaciji preostalih registrovanih grobnica u kojima su 74 lica srpske nacionalnosti i na identifikaciji već ekshumiranih posmrtnih ostataka, izjavila je Krstić.

Ona je dodala da je u julu na samitu u okviru Berlinskog procesa Hrvatska u poslednjem momentu istupila iz Zajedničke deklaracije o nestalima i dodala da se i dalje nastoji da se tekst usaglasi i tokom septembra potpiše.

Predstavnici Udruženje „Suza“ će 5. avgusta u crkvi Svetog Maraka u Beogradu prisustvovati pomenu za ubijene u „Oluji“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari