Sremska Mitrovicafoto FoNet Marko Dragoslavić

Tokom čitave ove nedelje, otkako je krenula priča o slučaju Marice Mihajlović, čiji se porođaj nepovoljno završio u Sremskoj Mitrovici, primamo u bolnicu uplašene trudnice koje su došle da se porode, a to utiče i na rad lekara, opisuje za Danas situaciju u lokalnom porodilištu u Negotinu Miroslav Ivić, načelnik Odeljenja ginekologije i akušesrtva u Zdravstvenom centru u tom gradu.

„One gledaju i čitaju sve o aktuelnom slučaju, a to utiče na odnos lekar-pacijent, traže da njihovom porođaju prisustvuje iskusni ginekolog-akušer, ali i da im se uradi carski rez“, kaže sagovornik Danasa, jedan od retkih specijalista koji je pristao na razgovor o toj temi.

Ostaili lekari, koji su u radnom odnosu u porodilištima, listom su odbijali da bilo šta kažu, odnosno, nezvanično, mnogi od njih su povređeni jer je „na sceni lov na veštice“, ali se šalje „pogrešna poruka budućim mama da ginekolozi-akušeri ništa ne znaju, da se nisu školovali i završili jako ozbiljnu specijalizaciju, kao i da mame na porođajnom stolu mogu same sebi da odrede indikacije za carski rez i dalju terpaiju jer su svi lekari nestručni i stalno sprovode akušersko nasilje“.

„Tačno je to. Porodilje gube veru u nas“, dodaje Ivić.

Miroslav Ivić navodi da je preko 30 godina u pordilištu i dugogodišnji je načelnik Odeljenja GAK u Negotinu.

„Na mala lokalna porodilišta aktuelna priča o akušerskom nasilju ima veći uticaj nego na  velike klinike. Ovde je sve lakarska greška. Svi se znaju u gradu, mala je sredina i od komarca se napravi magarac. Svaki lekar prati tok porođaja i zna protokole kako da postupa u situacijama koje zahtevaju reakciju. Ne zna se broj koliko sam porodio žena na prirodan način i carskim rezom. Koristio sam i vakuum, odnosno sve što spada u medicinski opravdane metode, uključujući i Kristelerov manevar ili kako ga laici zovu `skakanje po stomaku`“, objašnjava Ivić.

"Tokom čitave nedelje primamo uplašene trudnice na porođaj": Ginekolog o akušerskom nasilju, carskim rezovima i "skakanju po stomaku" 1

Prema njegovim rečima, iako je porođaj fiziološko ili normalno stanje, mogu da se dese različite stvari i nastupe komplikacije.

„One zahtevaju reakciju doktora. Svaki akušer, ako je pored trudnice tokom porođaja i prati iz časa u čas njeno stanje, ima uvid u CTG, pregledom ustanovi položaj bebe u materici, onda neće da dođe u situaciju da se beba zaglavi u porođajnom kanalu, nego će na vreme da uradi carski rez. Sa druge strane, ima trudnica koje teško podnose bol. U tim situacijama mogu da dožive kao akušersko nasilje i to što im se ne radi carski rez, već se porađaju prirodnim putem“, naglašava on.

Kako dodaje, lekari, sa druge strane, ne mogu da rade carske rezove na zahtev pacijentkinja.

Porođaj carskim rezom

„Prevashodno ako ne postoje indikacije za takvu vrstu porođaja. U pitanju je ozbiljna operacija koja sobom nosi postoperativne kompolikacije, a za koju je neophodna velika ekipa specijalista i medicinskih tehničara. I ne manje važno, indikacije za tu operaciju postavlja lekar koji se školovao godinama za to“, obajšnjava on.

Upitan za komunikaciju u porođajnoj sali između lekara i pacijentkinje u prođaju, on kaže da se dešava nekad da lekar podvikne na porodilju, kao i da ima raznih situacija koje se smenjuju iz časa u čas.

„Meni se, na primer, dogodilo pre nekoliko godina da me je ujela žena tokom porođaja za rame“, kaže on.

Na pitanje zašto se već desetak dana govori o `skaknju po stomaku` ženama koje su u porođaju, on kaže:

„U pitanju je Kristelerov manevar o kome smo učili tokom školovanja i koristi se u trenutku kada bi trebalo beba da se pojavi, a mama je preumorna ili neće da sarađuje ili joj je u tom trenutku najjača bol. Tada doktor pritisne fundus materice (dno) da joj pomogne. To se svuda u porodilištima radi i to po definiciji ne spada u akušersko nasilje, već metodu, što piše u našim knjigama“, objašnjava Ivić.

Objašnjavajući kada lekar donosi odluku da uradi carski rez, on kaže da „sad lekari nisu u zavidnoj situaciji“.

„Kolege se plaše porođaja“

„Mlađe kolege me ovih dana zovu da odlučim i presečem kako će da se završi porođaj. Bio ja u porodilištu ili van svog radnog mesta. Oni se sada plaše odluke jer im je u glavi sve ovo što se trenutno dešava. Istovremeno, mladi lekari više ne žele da uzmu specijalizaciju ginekologije i akušerstva, kao i druge hirurške grane zbog straha da se nešto ne desi. Zbog lova na veštice izgleda da smo došli u situaciju da čim završiš specijalizaciju bilo koje hirurške grane, moraš da imaš svog advokata pride“, završio je on.

Čuveni profesor Slobodan Radulović, koji je u penziji, a radni vek proveo u ginekologiji i akušerstvu, kaže za Danas da je trudnoća normalan i prirodan proces, a porođaj spada u fiziološka stanja.

„Normalno, dešavaju se ekcesi, situacije koje nemaju nikakve veze sa medicinom, fiziologijom. Šta je istina, ne znam. U svakom slučaju, ako je sve objavljeno tačno, onda to ne bi smelo da se dešava. Lekar koji porađa mora aktivno da učestvuje u porođaju. Da pomogne, da bude u funkciji stručne pomoći, a ne da napravi štetu. Zbog toga je i prošao kroz svu edukaciju od medicinskog fakulteta, specijalizacije, pa akušerstva, da ne bi napravio neku štetu. Ako se nekada desi, to je ekces koji bi trebalo raščistiti. Mislim da je dobro što je krenulo da se priča o tome. Što se bude više pričalo, tada će da se uvede i neka bolja kontrola funkcionalnosti tokom procesa samog prorođaja“, rekao je Radulović.

Podsetimo, slučaj mame Marice Mihajlović koja je, prema sopstvenim rečima na Fejsbuku, pa potom u  medijima, izgubila bebu na porođaju tokom ovog meseca zbog akušerskog nasilja, verbalnog i fizičkog, (skakanje po stomaku) potresao je sve građane, ali i lekare.

Tu mamu je primio šef države Aleksandar Vučić, a reagovala je u nekoliko navrata ministarka zdravlja Danica Grujičić.

Takođe, o tome je godvorila i Olivera Kontić Vučinić, predsednica Ginekološko-akušerske sekcije Srpskog lekarskog društva, koja je sinoć za RTS rekla da je, pored smrti porodilje, smrt bebe tokom porođaja najgora noćna mora svakog akušera.

„Ako iko misli da čovek može da ostane isti posle tako nečega, da je jednostavno preživeti nama kao profesionalcima, grdno se vara. Kompletna struka je apsolutno uzdrmana ovom pričom i pričama drugih porodilja“, rekla je Kontić Vučinić.

Odluka o vrsti porođaja je na lekarima

Ona je istakla, da je odluka o tome da li će se raditi carski rez na lekaru, a ne na pacijentu. Navodi i primer trudnice koja je u subotu došla u jedno porodilište tvrdeći da ima bolove. Primljena je u porodilište, urađen je CTG pregled i nisu primećene kontrakcije.

„Na kraju je rekla dežurnom lekaru: ako ja kažem da treba carski rez, vi ga morate uraditi. Prestravljena sam idejom da to može biti rezultat ličnih tragedija žena, ali i naših profesionalnih“, rekla je Kontić Vučinić.

Prema njenim rečima, u Sekciji nisu sedeli skrštenih ruku od kada je, pre dve godine, počelo intenzivno da se priča o akušerskom nasilju.

„Najveći kongres smo posvetili toj temi, na sledećem smo imali ozbiljnu sesiju o problemu komunikacije sa trudnicom i njenom porodicom, odziv javnosti je bio obeshrabrujući. Mi stvarno nismo sedeli i čekali“, rekla je predsednica Ginekološko-akušerske sekcije SLD.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari