Sada i zvanično: Bolnica u Sremskoj Mitrovici dozvolila besplatno prisustvo pratioca tokom porođaja 1Detalj sa jednog od protesta Foto: FoNet/ Marko Dragoslavić

Upravni odbor Opšte bolnice u Sremskoj Mitrovici doneo je odluku da prilikom porođaja uz porodilju bude jedan pratilac koga bira porodilja.

Pratilac je u obavezi da prethodno ispoštuje sve sanitarne uslove koji podrazumevaju donošenje nalaza sterilne koprokulture, sterilne briseve grla i nosa, koji ne smeju biti stariji od 10 dana, piše RTS.

Kako se navodi, prisustvo pratnje tokom porođaja neće se naplaćivati, a o prisustvu pratioca će biti sačinjena posebna procedura u skladu sa zakonskim propisima.

Pre nego što je ova odluka ozvaničena, organizacija Kreni-promeni je saopštila da je usvojen njihov zahtev i da će u opštoj bolnici u Sremskoj Mitrovici biti dozvoljena besplatna pratnja porodiljama na porođaju.

To je takođe bio i zahtev protesta koji se u subotu održao ispred Skupštine grada u Sremskoj Mitrovici, gde je jedna od govornica bila i porodilja koja je izgubila i koja je prva javno istupila u borbi protiv akušerskog nasilja.

Da podsetimo, porodilja iz Šida Marica Mihajlović istupila je javno prošle nedelje nakon što je izgubila bebu na porođaju u Opštoj bolnici u Sremskoj Mitrovici.

Ona je lekara M. M, koji je vršio porođaj, optužila za akušersko nasilje, rekavši da je usled nasilnog porođaja izgubila bebu koja je tokom trudnoće, do trenutka porođaja, bila zdrava.

Sremska Mitrovica
foto FoNet Marko Dragoslavić

Na osnovu toga, pokrenuta je policijska istraga, a lekar je uhapšen, da bi danas stigli i rezultati obdukcije preminule devojčice, koji pokazuju da je smrt nastupila usled nasilnog porođaja.

Takođe, zbog njene potresne objave na Fejsbuku koja je postala viralna i zbog apela da se stane na kraj akušerskom nasilju, održani su protesti u Beogradu i Sremskoj Mitrovici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari