Porok traži porok: Veb serijal o internet klađenju - 3. epizoda (VIDEO) 1Foto: Screenshot Youtube/DownTown Films

Koliko god da je odgovornost na onome koji koristi klađenje kao vrstu „sporta iz fotelje“, odgovornost je i na onome ko nudi.

Psihijatri navode uopšteni obrazac: Čovek traži porok – porok traži porok – zatim porok traži čoveka.

Međutim, u slučaju droge, alkohola, pa i duvana za koje postoji jasan konsenzus da narušavaju zdravlje i život pojedinca, pa je njihovo promovisanje u medijima zabranjeno, ograničeno ili u slučaju duvanske industrije, uz upozoravanja dozvoljeno, klađenje je našlo svoj put da postane suptilni pratilac svakodnevnice ne samo odraslih, već i mladih, pa tako popularni „đački tiket“ kako ga nazivaju srednjoškolci sad može da se popuni i sa androida.

Opasnosti onlajn klađenja najviše pogađaju mlade jer sa rastom tehnnologije kockanja/klađenja i ekspanzijom industrije klađenja, danas postoji više prilika nego ikada pre da se pristupi veb portalima za kockanje.

Koraci se širom sveta preduzimaju da se oni koji su u problemu osveste i spasu, ali i da se stane na put onima koji neetički i neodgovorno nude tikete od kojih život zavisi.

Dok za mlade internet klađenje predstavlja vid dolaženja do brzog novca, za odrasle je klađenje vid dezintegracije od porodičnog života. Beg od realnosti.

I dok se u kladionicama uz mogućnost ubeđenosti u menadžment sopstvenog uspeha, provaljivanja „sistema“ nudi i alkohol, sada se to može uraditi i tajno, iz udobnosti sopstvenog doma.

Opravdanja zašto se pristupa onlajn klađenju od odraslih su najčešće ista kao i za bilo koju drugu ovisnost: da je to vid relaksacije, opuštanja od svakodnevnog stresa, čuveni „ventil“, a mnoge žene, majke, čak ne smeju ni da pitaju svoje supružnike zašto se telefon toliko proverava kada traje određena utakmica i na šta odlazi sve veći i veći deo porodičnog budžeta.

Ukoliko takva pitanja izazovu revolt kod onoga ko se kladi, to je već prvi znak problema, kao i njegovo skrivanje i sramota koju oseća jer porok sve više i više konzumira njegov život.

Još veći problem je ukoliko ne postoji svest o osećanju krivice o ovom problemu.

Ukoliko se smatra da otac ili muž imaju pravo na desetak tiketa mesečno, što ubrzo narasta na 20-ak, 50-ak i više. Princip je uvek isti. Osećaj koji ne vara. Osećaj da će se sigurno dobiti. I kladioničari i promoteri onlajn klađenja znaju za tu vrstu „osećaja koji ne vara“ jer on mora da se iskoristi. I to odmah, sad kada je sistem tu.

Ranije se moralo i fizički otići i biti „uhvaćen“ od strane pogleda koji peku ili žele da se izbegnu. Sada ne. Dovoljan je log in i u tajnosti zabava može da počne.

„Tik@tiranje“ – predstavlja informativno edukativni veb serijal posvećen podizanju svesti građanstva o rastućem problemu internet klađenja i prevenciji bolesti ovisnosti koje mogu nastati ovim putem, a pogotovu usled agresvinog marketinga onlajn klađenja prisutnom u elektronskim medijima. U svim evropskim i nacionalnim dokumentima prevencija kockanja i u tom smislu klađenja se navodi kao prioritet u zaštiti građanstva od razvijanja bolesti ovisnosti ove vrste, a onljan klađenje zbog suptilnih metoda komunikacije svojih ponuda otežava ovu borbu u osvešćivanju onih koji se sa ovim problemom suočavaju, a među kojima ima sve više dece starosti 15 do 18 godina i koji jednostavnim download-om aplikacije ulaze u začaran krug poroka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari