Predsednik Ukrajine Petro Porošenko izjavio je da sukob na istoku zemlje košta 4,6 miliona evra dnevno. „Operacija na istoku Ukrajine košta 100 miliona grivni (4,6 miliona evra) dnevno“, rekao je Porošenko na sastanku Saveta nacionalne bezbednosti i odbrane posvećenom snabdevanju vojske oružjem na istoku zemlje pod kontrolom proruskih pobunjenika.

Porošenko je rekao da će država, koju je pogodila teška ekonomska kriza, izdvojiti pet odsto svog budžeta za odbranu 2015. godine, odnosno jedan odsto manje u odnosu na ovu godinu i dodao da će tokom naredne godine biti parcijalnih mobilizacija.

Ukrajinski predsednik podneo je juče parlamentu zakon koji bi Ukrajini trebalo da omogući priključenje NATO-u. Taj korak trebalo bi da vodi ukidanju ukrajinskog statusa neutralne zemlje koji imaju one države, poput Švajcarske, koje odbijaju da se priključe bilo kojim vojnim savezima uključenim aktivno u oružane konflikte.

„Neutralni status Ukrajine pokazao je da je on potpuno neefikasno sredstvo u osiguravanju bezbednosti zemlje“, naveo je Porošenko.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.