Portal Bebac: Hitno utvrditi odgovornost zbog pogrešne vakcinacije 600 beba 1

Roditeljski portal Bebac saopštio je da najoštrije osuđuje krajnje neodgovorno ponašanje i grešku zbog koje je 600 beba u najvećem porodilištu u Srbiji, umesto BSG vakcine primilo fiziološki rastvor.

– Ovakvi propusti su nedopustivi i ukazuju na nedostatak adekvatnih i jasnih protokola o vakcinaciji koji su svuda u svetu rigorozni i strogo kontrolisani. Pored toga što se sada uznemiravaju porodice koje treba da uživaju u najlepšim danima sa svojom bebom informacijom da ono što im piše na otpusnoj listi iz porodilišta ustvari nije tačno, dadatno se unosi sumnja u vakcinaciju kod roditelja. Zbunjeni roditelji, spekulacije, različite informacije na temu vakcinacije od strane stručnjaka i sada ovakav nivo neodgovornosti prete da dodatno ugroze već poljuljuljano poverenje u vakcine što dovodi do ugrožavanja javnog zdravlja stanovništva – navodi portal Bebac.

Dalje se ističe da  „ovo nije i ne može da bude greška jednog pojedinca već još jedan pokazatelj nedostatka sistema i pouzdanih procedura koje su u interesu zaštite prava građana“.

– Zahtevamo da se hitno sprovedu postupci kojima će se utvrditi odgovornost svih koji su doprineli da se ovako nešto desi i da se ceo događaj potpuno rasvetli i pojasni roditeljima. Ovo je ujedno i krajnji alarm koji nam govori da sistemski porodilišta treba menjati iz korena, kako bi ona konačno postala sigurna mesta za rađanje i pouzdanu brigu za mamu i bebu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari