Poskupljenje usluga zrenjaninske „Čistoće“ tek posle analize poslovanja 1foto Nadica Jakovljev/Danas

Na vest da je Gradsko veće u Zrenjaninu, kroz davanje saglasnosti na Izmene i dopune programa Javnog komunalnog preduzeća „Čistoća i zelenilo“ praktično dozvolilo povećanje cena usluga, reagovao je Gojkan Stojinović, ekspert za upravljanje otpadom i cirkularnu ekonomiju i građanski aktivista.

Podsećajući na činjenicu da su usluge „Čistoće“ poskupele pre  nešto više od godinu dana, Stojinović analizom pokazuje da je cena iznošenja smeća iz domaćinstva u Zrenjaninu skuplja nego u Nišu za 252 dinara, a u Vrbasu za 579 dinara.

Konstatuje i da gradovi u okruženju sa nižim cenama usluge imaju uređene sanitarne deponije, da su u nekim gde je usluga jeftinija, obezbedili građanima kante i kontejnere kao i da smeće, za razliku od zrenjaninskog preduzeća, iznose bez obzira na državne i verske praznike.

Pre poskupljenja, kaže Stojinović, trebalo je analizirati poslovanje preduzeća.

– Trebalo bi uraditi analizu naplate potraživanja i od građana ali od pravnih lica, javnih ustanova i javnih preduzeća. Takođe, morala bi biti urađena analiza strukture zaposlenih uz detaljnu strukturu potrebnih pozicija i odnosa operativnih zaposlenih izvršioca u odnosu na rukovodeće pozicije. Ova analiza bi morala prikazati javno i transparentno stvarno opterećenje, koliki udeo u mesečnom računu čine operativno zaposleni izvršioci, a koliko zaposleni u administraciji, rukovodioci, članovi upravnih, izvršnih, nadzornih i raznih drugih odbora, što bi pokazalo konkretno u kom delu je neophodno izvršiti „rezanje“ i preraspodelu troškova. Povezano sa ovim neophodno bi bilo i uraditi analizu interno i eksterno angažovanih lica kojom bi se došlo do podatka koliko je zaista opterećenje troškova realno, a koliko se sredstava troši nenamenski – smatra Stojinović.

Pre poskupljenja neophodno je uraditi reorganizaciju preduzeća u odnosu na primenjljive tehnologije i unapređenje operativnih kapaciteta kao i analizu operativnih pokazatelja i ključnih indikatora performansi koji bi pokazali sve mogućnosti optimizacije.

Počev od optimizacije potrošnje goriva, servisa, kvarova, guma, preko optimizacije ruta kretanja, popunjenosti vozila, iskorišćenja tovarnog kapaciteta vozila, iskorišćenja posuda i opreme, sve do optimizacije administrativnih poslova.

Dok se sve to ne uradi JKP „Čistoća i zelenilo“ nema prava da zahteva povećanje cena, smatra Stojinović.

-Dokle god ne obavlja svoju delatnost u punom obimu i kapacitetu na zadovoljstvo svih građana i dokle god ne izvrši restruktuiranje kako bi se oslobodila balasta političkih „kadrova“ od kojih neke zaposleni nisu ni videli da dolaze na posao pa čak ni da potpišu sopstvene platne liste, „Čistoća“ nema pravo na povećanje cene usluga, kaže Stojinović.

Koliko bi iznosilo povećanje cena usluga Javnog komunalnog preduzeća “Čistoća i zelenilo” još se ne zna, jer se zahtev za korekcijom našao u Izmenama i dopunama plana poslovanja, koje je prvo usvojio Nadzorni odbor preduzeća a onda saglasnost dalo Gradsko veće.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari