Poslanica Milenković- Kerković: Nišu je potrebna Služba za spašavanje životinja, a Grad mora da pomogne udruženju Zoo planet koje to već radi iz entuzijazma 1Konj Moro: Foto Zoo planet

Nišu je neophodna Služba za spašavanje životinja, a Grad bi već sada trebalo da uspostavi saradnju i i finansijski podrži udruženje Zoo planet, koje je spasilo stotine domaćih i divljih životinja i predstavlja gradski brend i privilegiju, rekla je Tamara Milenković- Kerković, narodna poslanica, potpredsednica Dveri i čelnica te stranke u Nišu.

„Zoo planet je ponos Niša i zaslužuje da za brojne akcije i stotine spašenih životinja ima pokrivene troškove, jer je to i javni interes, zaštićen Zakonom o dobrobiti životinja. Kada budem u prilici, a to će biti brzo, za to ću se založiti. Nišlije i Niš zaslužuju da budu prvi Grad koji će ovakvu Službu imat , i ona će biti ponos Grada“, kazala je danas narodna poslanica Milenković- Kerković, koja je posetila Zoo kutak ovog udruženja u selu Kamenica kod Niša.

Milenković- Kerković je reagovala nakon što je Zoo planet spasio konja Moroa, koji je danima bio ostavljen u blizini niške Autobuske stanice, bez vode i hrane, na suncu i temperaturi od 40 stepeni C, upregnut u zapregu i prekriven ćebetom.

Konj Moro je bio izmučen, iznemogao i otrčenih zglobova, nakon 18 godina mučnog života, i predstoji mu veoma dug oporavak, za šta su neophodna sredstva, koja Zoo planet, u kojem rade dobrovoljci, entuzijasti i volonteri, obezbeđuje isključivo kroz donacije, kazala je ona.

Poslanica Milenković- Kerković: Nišu je potrebna Služba za spašavanje životinja, a Grad mora da pomogne udruženju Zoo planet koje to već radi iz entuzijazma 2
Konj Moro: Foto Zoo planet

Narodna poslanica je dodala da je Moro samo velikom upornošću Dušana Stojanovića, ljubitelja životinja i vlasnika udruženja Zoo planet, oduzet od držaoca, i kao i „brojne povređene i unesrećene divlje i domaće životinje, smešten u stacionar Zoo planeta“.

Poslanica Milenković- Kerković: Nišu je potrebna Služba za spašavanje životinja, a Grad mora da pomogne udruženju Zoo planet koje to već radi iz entuzijazma 3
Dušan Stojanović i Tamara Milenković Kerković: Foto Dveri

Konja je preuzelo niško udruženje Pit u dogovoru sa držaocem.

Veterinarski inspektor, koji je na lice mesta došao nakon brojnih poziva Stojanovića, komunalne policije i MUP-a, odbio je da u zapisniku konstatuje da je konj zlostavljan, već je naveo da je samo zanemaren, kazala je ona.

„Sudbina spašenog konja Moroa, koji je izazvao veliko interesovanje i brigu Nišlija koji su čuveni po ljubavi prema životinjama, pokazao je i da Veterinarska inspekcija, koja je samo po ovom slučaju primila brojne prijave i nije uradila ništa, kao i brojne druge institucije koje plaćaju građani, ne rade svoj posao, već to čini Zoo planet i slični i vredni entuzijasti“, kazala je ona, uz zaključak da je za nasilje nad životinjama potrebno sistemsko rešenje.

Poslanica Milenković- Kerković: Nišu je potrebna Služba za spašavanje životinja, a Grad mora da pomogne udruženju Zoo planet koje to već radi iz entuzijazma 4
Foto: Dveri

U Zoo planetu su kazali da su veterinari ustanovili da je Moro u teškom stanju, da ima brojne dijagnoze, vidljive rane i upola manje kilograma od standarda, te da da će mu trebati dosta vremena za oporavak.

Advokatica Nina Krstić je najavila da će protiv držaoca ovog konja biti podneta krivična prijava.

Do sada spašeno bezmalo 6000 životinja

Zoo planet postoji 13 godina i spasava i brine o divljim i nekim domaćim životinjama, kao i o zaštićenim i ugroženim vrstama.

U Zoo kutku u Kamenici trajno je smešteno oko 180 životinja.

Prema podacima udruženja, do sada je spašeno oko 5900 životinja, koje su tu dobijale veterinarsku negu, a kada bi se oporavile, vraćane su u prirodu ili su udomljavane.

Posetioci Zoo kutka mogu videti konje, magarce, veverice, srndaće, zečeve, ptice, zmije, svinje, koze, pse i druge spašene životinje.

Zoo kutak opstaje zahvaljujući donacijama ljubitelja životinja i projektima.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari