Samit Grupe 20 vodećih država sveta biće uspešan u suočavanju sa svetskom finansijskom krizom ako sve nacije budu radile zajedno, izjavio je domaćin sastanka britanski premijer Gordon Braun. Prema njegovim rečima, samit treba da označi prekretnicu u savladavanju najveće svetske recesije 1930-ih i naglasio da svet nije delovao jedinstveno u prethodnim recesijama te su zato one trajale mnogo duže. Nacrt rezolucije koji treba da bude usvojen pokazuje da učesnici žele da se slože da treba izbegavati valutne manevre i protekcionističke mere koje bi mogle da oštete druge privrede.

Analitičari navode da će entuzijazam koji vlada u evropskoj javnosti povodom dolaska američkog predsednika Baraka Obame dati pozitivan ton njegovim razgovorima sa evropskim saveznicima pre svega britanskim liderom, francuskim predsednikom i nemačkom kancelarkom, iako se Pariz i Berlin oštro protive nekim predlozima i idejama Vašingtona u cilju rešenja finansijske krize. No i Bela kuća je obazriva i ne očekuje mnogo od samita pre svega zbog neslaganja između Obamine ekonomske politike i stavova Nemačke i Francuske. U prilozima iz Londona na američkim televizijama ne dominiraju ekonomske teme, većse pre svega bave susretom Obame i britanske kraljice, kao i da li će Mišel Obama biti veliki hit u Evropi poput svoje prethodnice Džeki Kenedi.

Okupljanje u Londonu, Rusija željno iščekuje, jer je to prilika za prvi susret američkog lidera Baraka Obame i ruskog kolege Dmitrija Medvedeva. Susret dvojice državnika, koje mnogi smatraju pragmatičarima, analitičari ocenjuju kao verovatni početak nove, ali neznatno bolje ere rusko-američkih odnosa. Rusija će, kako se očekuje, na smitu stati na stranu Nemačke i drugih Evropljana koji se protive američko-britanskim planovima o podsticanju potrošnje kao načinu za izlazak iz recesije. Moskva podržava pozive nemačke kancelarke Angele Merkel za većim regulisanjem tržišta umesto daljeg koordinisanja stimulativnih paketa. Moskva podržava i ideju Brazila o stvaranju nove globalne rezervne valute uz dolar, čemu se protivi EU.

Globalna finansijska kriza u Francuskoj dovela je do gubitka poverenja u slobodna tržišta, globalizaciju i kapitalizam, i nekoliko masovnih štrajkova. Sarkozi, koji je izabran na funkciju kao lider koji je zagovarao platformu slobodnog tržišta nikada takvu viđenu u zemlji, promenio je ton i usvojio drugačiju retoriku, zbog koje ga mnogi vide kao karikaturu Karla Marksa. Sarkozi dolazi na samit G-20 sa stavom protiv stimulativnih paketa. On je čak juče zapretio da će napustiti sastanak ukoliko francuski zahtevi za strožim finansijskim pravilima tržišta budu odbačeni. Tome se protive Britanija i SAD.

S druge strane, Kina i druge nacije u usponu traže remont globalne finansijske arhitekture.

 

Britanija je deveta zemlja presedavajuća G-20, nakon osnivanja grupe 1999;

Više od 84.000 pripadnika policije biće zaduženo za bezbednost svetskih lidera i diplomata u okviru posebno razvijene bezbednosne operacije koja nosi kodirano ime Glenko;

Među zvanicama na samitu naćiće se i zemlje koje su izvan elitnog kluba 20, među kojima i Holandija i Španija;

Američki lider, koji je juče doputovao u London, smešten je u Vinfild haus, zvaničnu rezidenciju američkog ambasadora, izgrađenu 1930-ih;

Supruga francuskog lidera Karla Bruni neće biti u pratnji svoga supruga, ali će se družiti sa prvom damom SAD Mišel Obama na posebnom događaju u Strazburu u subotu;

Kraljica i vojvoda od Edinburga dočekivaće goste večeras u Bekingemskoj palati na večeri nazvanoj No10, koju će spremati nadaleko poznati kuvar Džejmi Oliver.

Svaki delegat na samitu dobiće poklon – specijalno dizajniranu kuhinjsku krpu;

Prema procenama Forin ofisa samit će verovatno koštati oko 20 miliona engleskih funti, što je ništa u odnosu na prošlogodišnji samit G-8 u Japanu, koji je koštao čak 285 miliona dolara;

Poslednji put su se svetski lideri okupili u Britaniji 1946, povodom prvog zasedanja Generalne skupštine UN;

Dvodnevni samit trajaće ukupno četiri i po sata, uz tri radna obroka, a same pripreme za ovaj važan događaj trajale su nekoliko meseci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari