Poslovna zajednica i organizacije civilnog društva za javni interes 1Foto: Pixabay/adamr

U vreme pandemije korona virusa, uvideli smo koliko su partnerstva i udruženo delovanje neophodni za dobrobit zajednice dok politički, ekonomski i društveni izazovi postaju sve veći.

Inovativni načini za sklapanje partnerstva poslovnog i civilnog sektora posebno su važni i potrebniji nego ikada pre, kao  preduslov za održivi socio-ekonomski razvoj celokupnog društva.

Predstavnici civilnog i poslovnog sektora, i pored brojnih izazova, nesumnjivo prepoznaju prilike za delovanje, kako bi zajedničkim snagama ostvarili strateške ciljeve i pružili podršku članovima zajednice u kojoj žive i rade.

Kompanije prepoznaju da se uspešnije bave društvenim aktivnostima, uz uključivanje organizacija civilnog društva kao mosta prema građanima.

Sa druge strane, civilno društvo je od strane vlasti i javnosti bolje prihvaćeno ukoliko uz sebe ima adekvatnog partnera.

Oblasti koje su predstavnici ova dva, naizgled nespojiva sektora, prepoznali kao one koje su od zajedničkog interesa i u kojima je saradnja potrebna jesu: unapređenje okruženja za poslovanje mikro, malih i srednjih preduzeća, unapređenje zapošljivosti mladih i zaštita životne sredine.

Prativši dosadašnji trend razvoja međusektorske saradnje u Evropi i svetu, u želji da podstakne i ojača ovakvu vrstu partnerstva, Beogradska otvorena škola (BOŠ) pripremila je jedinstveni vodič „Inicijative za održivu budućnost ‒ inovativni pristupi za saradnju civilnog i poslovnog sektoraˮ.

Cilj BOŠ-a je da kroz Vodič ohrabri što veći broj kompanija i organizacija civilnog društva na dugoročnu saradnju i na taj način doprinese izgradnji boljeg društva, zasnovanog na znanju, odgovornosti i javnom interesu.

Dugogodišnji partner Beogradske otvorene škole, Užički centar za prava deteta, jedan je od pionira uspešne saradnje sa poslovnim sektorom. Ova organizacija prepoznala je važnost udruživanja, a sve radi višeg cilja – bezbednosti i zaštite dece od nasilja. Kroz podršku koju privatnim ustanovama pruža Užički centar za prava deteta, svi zaposleni jednog kolektiva koji rade sa decom, mogu da saznaju šta su standardi za očuvanje bezbednosti dece i provere u kojoj meri ih ispunjavaju.

Bilo koji privatni subjekti koji svoje aktivnosti realizuju sa decom – privatne školice sporta, stranih jezika, kompjutera, škole plesa, glume, kulturno-umetnička društva, igraonice, rođendaonice, agencije koje pružaju usluge dnevnog boravka, privatni vrtići koji nisu u statusu registrovane predškolske ustanove i slično – mogu da pokažu na delu svoju posvećenost očuvanju bezbednosti dece sa kojom rade.

Kompanije i preduzeća tako imaju priliku, da uz podršku ove organizacije, uspostave procedure koje će osigurati da zaposleni i aktivisti ne naude deci, odnosno mehanizme da pravovremeno i adekvatno reaguju ukoliko do takvog slučaja dođe.

UCDP je, do sada, u svojoj lokalnoj sredini omogućio dvema firmama da uvedu ove standarde, a trenutno rade sa Telenorom na razvoju programa zaštite dece na internetu.

Konkretne smernice za zajedničku saradnju poslovne zajednice i civilnog društva pruža upravo Vodič, uz poseban fokus na razradu, testiranje, konkretizaciju i primenu zajedničkih inicijativa. Ukoliko želite da čujete više o primerima takve saradnje, možete se prijaviti za predstavljanje Vodiča, koje će se održati u virtuelnom prostoru, u sredu 15. decembra u 12 časova, na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari