Pošta Srbije predstavila prigodne markice povodom 550 godišnjice od rođenja Nikole Kopernika 1Foto: Beta/Milan Timotić

U biblioteci Skupštine Srbije danas je u okviru posete delegacije Odbora za spoljne poslove Sejma Poljske predstavljeno izdanja prigodnih poštanskih maraka povodom 550 godina od rođenja astronoma i matematičara Nikole Kopernika.

„Ovaj veliki jubilej prilika je da se pored odavanja počasti brilijantom poljskom naučniku, čija su otkrića označila revolucionarnu prekretnicu u astronomiji, podsetimo na postojeće veze Srbije i Poljske, istorijske, kulturne, naučne, diplomatske i pre svega bratske, i da se i na ovaj način odužimo i zahvalimo Poljskoj koja je veliki prijatelj Srbije“, rekao je v.d. direktor Pošte Srbije Zoran Đorđević.

On je naveo da plodonosna filatelistička saradnja Pošte Srbije i ambasade Poljske postoji godinama unazad i da je prethodno iznedrila poštansku marku povodom 200 godina od rođenja velikana svetske muzike Frederika Šopena i prigodnu poštansku marku sa likom Stanislava Lema u okviru emisije „Znameniti svetski književnici“.

Đorđević je ambasadoru Poljske Rafalu Perlu, predsedniku Odbora Sejma za spoljne poslove Radoslavu Fogjelu i predsednici Poslaničke grupe prijateljstva Ani Miljanić uručio poklon izdanje prigodnih poštanskih maraka.

Emisija prigodnih poštanskih maraka „550 godina od rođenja Nikole Kopernika“ sadrži prigodan blok i koverat prvog dana.

Umetnička realizacija izdanja delo je akademskog slikara i kreatora maraka Pošte Srbije Bobana Savića,, dok je stručnu saradnju obezbedila ambasada oljske u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari