Postavljen prvi mlekomat u Kragujevcu 1Foto: JKP Šumadija

Ispred pijace u naselju Aerodrom u Kragujevcu postavljen je prvi mlekomat, na kome će građani moći da kupe sveže nekuvano mleko.

Cena mleka po kilogramu iznosi 150 dinara, a za kupovinu Kragujevčani mogu da koriste sopstvenu ili plastičnu ambalažu koja je postavljena pored mlekomata.

Prvi mlekomat u Šumadiji postavljen je u saradnji sa farmom Golubović iz Sipića, sa koje poručuju da, za razliku od prerađenih proizvoda, mleka poznatih brendova, mleko sa njihove farme je potpuno netaknuto.

– U njemu nema nikakvih dodataka koji se koriste u industriji prerade mleka. Ono je prve klase, sa 4,1 odsto mlečne masti, nije pasterizovano i nije konzervirano. Pomuženo je po najvišim standardima, ohlađeno i ponuđeno potrošačima, kaže Jovan Golubović, vlasnik farme iz Sipića.

Mleko je, prema njegovim rečima, potrebno samo prokuvati pre upotrebe, a za kvalitet proizvoda garantuje Veterinarsko specijalistički institut iz Kraljeva, koji će vršiti redovnu kontrolu kvaliteta mleka.

Rok trajanja ovako rashlađenog mleka je četiri dana, ali se kuvanjem trajnost dodatno produžuje.

Prodaja mleka na ovaj način je, kažu u JKP ŠUmadija, koja gazduje pijacama u Kragujevcu, praćenje trenutnih trendova u Evropi, a omogućuje kupovinu namernica direktno sa farme.

– U cilju stvaranja boljih uslova za trgovinu, ali i veće bezbednosti proizvoda koji se mogu naći na našim pijacama, JKP Šumadija zanovilo je opremu u mlečnom paviljonu aerodromske pijace. Kupljene su četiri nove vitrine sa drugačijim načinom hlađenja koji sprečava isušivanje proizvoda. Njihova vrednost je 582.400 dinara, istakao je Nebojša Vidović, rukovodilac Sektora pijaca u JKP Šumadija.

On je dodao da ovo preduzeće u saradnji sa Institutom za javno zdravlje i nadležnim upravama grada Kragujevca sprovodi mesečnu kontrolu proizvoda koji se prodaju na kragujevačkim pijacama.

Pored redovnih kontrola sezonskog voća i povrća, pred nastupajuće praznike, Institut za javno zdravlje će izvršiti uzorkovanje i mikrobiološku analizu namirnica animalnog porekla, jaja, mlečnih i suhomesnatih proizvoda na pijacama Aerodrom i Erdoglija.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari