Postavljena četvorojezična tabla na Gradskoj biblioteci u Subotici 1Foto: J. Patarčić/Danas

Na 132. rođendan Gradske biblioteke u Subotici, postavljena je nova tabla s nazivom ustanove na sva četiri jezika koja se nalaze u službenoj upotrebi u Subotici.

Direktorka Gradske biblioteke Adrien Kozma naglasila je da je primarni zadatak ove ustanove da održi kulturnu raznolikost, te da će nastojati da ga ispune knjiškim fondom i ponudom kulturnih programa za posetioce.

“Mnogo je posla urađeno u protekle 132. godine, ali nas još više posla čeka na pragu 21. veka. Gradska biblioteka u Subotici zauzima posebno mesto, ne samo po bogatoj zbirci knjiga i periodika zavičajnog karaktera, isto tako bogatoj zbirci starih i retkih knjiga i zbog intelektualnih vrednosti koje ove zbirke predstavljaju, već i zato što se ovde susreću različite kulture i jezici”, rekla je Kozma.

Zajedno sa direktorkom novu tablu s nazivima ustanove otkrio je predsednik Skupštine grada Subotice Balint Pastor, koji je podsetio da je u protekle dve godine zahvaljući sredstvima Vlade Mađaraske Gradska biblioteka uspela da izgradi novu čitaonicu koja odgovara zahtevima čitalaca i istraživača u 21. veku, dok je sredstvima Vlade Srbije obnovljena glavna fasada zgrade koju je projektovao Ferenc Rajhl 1896. godine.

“Ova zgrada je starija od Gradske kuće i svakako da ovi Atlasi znače mnogo svim Subotičanima, živeli ovde u Subotici ili negde u inostranstvu i zbog toga mi je iskreno drago što smo uspeli da sačuvamo konzervatorskim i restauratorskim radovima i ove statue”, rekao je Pastor.

Postavljena četvorojezična tabla na Gradskoj biblioteci u Subotici 2
Foto: J. Patarčić/Danas

Sledeće godine Gradska biblioteka u Subotici obeležiće sedam decenija otkako se uselila u ovu, nekadašnju zgradu Nacionalne kasine, a ovom prilikom ustanova će pripremiti bogat program za posetioce.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari