Izgradnja kogenerativnog postrojenja na bio-masu jedna je od osam najboljih projektnih ideja u Srbiji, koju je Opština Nova Varoš kandidovala na konkursu „Javno-privatno partnerstvo razvojni potencijal“, Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) uz podršku USAID projekta održivog lokalnog razvoja. Predlozi projekata gradova Niša i Zrenjanina, i opština Nova Varoš, Raška, Tutin, Prijepolje, Kanjiža i Doljevac ocenjeni su kao najbolji na ovom javnom pozivu, a procenjuje se da bi već u narednoj godini mogli da privuku investicije od skoro 19 miliona evra.


NALED je formirao konsultantski tim koji će u narednih mesec dana raditi sa ovim gradovima i opštinama na kreiranju akcionih planova za realizaciju JPP projekata. Takođe, NALED i USAID će sredinom novembra organizovati investitorsku konferenciju u Beogradu, na kojoj će naša, i ostale lokalne samouprave, predstaviti projektne ideje potencijalnim privatnim partnerima i finansijerima. Projekat koji će, tom prilikom, promovisati Opština Nova Varoš je izgradnja kogenerativnog postrojenja na bio-masu.

– Kako bi smo iskoristili veliki potencijal šumskih ostataka na teritoriji Nove Varoši i okoline, opština se opredelila za izgradnju postrojenja na bio masu za kombinovanu proizvodnju toplotne i električne energije, sa predviđenim kapacitetom od tri mega vata električne i deset mega vati toplotne energije. Za tu investiciju potrebna su sredstva od oko 15 miliona dolara, što je preozbiljan „zalogaj“ za našu opštinu, te smo intezivirali aktivnosti u potrazi za privatnim partnerom, ističe predsednik opštine Nova Varoš Dimitrije Paunović, inače, vođa projektog tima, precizirajući da je obaveza opštine da obezbedi neophodne uslove za realizaciju projekta, kao što su administrativni poslovi, planska akta, dozvole, saglasnosti, kao i parcelu sa korišćenjem kompletne toplovodne mreže.

Predsednik novovaroške opštine apostrofira i da se do sada godišnje za mazut kojim se greju javne ustanove, firme i stanovništvo, utroši oko 700.000 evra, a da bi i izgradnjom kogenerativnog postrojenja na bio masu, značajan deo tog novca mogao opreliti za razvojne projekte. „Osnovna ideja je projektnog tima bila je da se, kroz model javno-privatnog partnerstva, uspostave saradnja i mehanizmi za njenu realizaciju koja će imati višestruke benefite i za javni i za privatni sektor. Najveću korist od realizacije ovog projekta imali bi građani opštine Nova Varoš, koji bi dobili jeftinije grejanje i značajnu finansijsku uštedu. Benefite bi imala i novovaroška privreda, a značajan efekat bio bi i na polju očuvanja životne sredine. Otvorila bi se nova radna mesta, a kroz sistem prikupljanja drvne bio-mase, stvorile bi se mogućnosti i za osnaživanje socijalnog i društveno-odgovornog preduzetništva jer bi značajan deo lokalnog stanovništva mogao ostvariti alternativni izvor prihoda“, ističe Paunović.

Inače, glavni kriterijumi kojima su JPP projekti izabrani za najbolje bili su : brzina implementacije, postojanje interesa privatnog sektora, efekti na privredu, dostupnost finansiranja, dosadašnje aktivnosti na realizaciji (studije, planovi, dozvole, rešena pravno-imovinska pitanja), kao i inovativnost ideje i prednost sprovođenja putem javno-privatnog partnerstva u odnosu na druge načine ulaganja.

Osim opštine Nova Varoš, najbolje projektne ideje imali su: grad Niš za vinarsko-voćarski dom, Zrenjanin za modernizaciju banje Rusanda, Raška za reciklažno dvorište, Tutin za otkup i preradu bilja, Prijepolje za regionalnu hladnjaču, Doljevac za tržni centar Pukovac i Kanjiža za poljoprivredni distributivni centar. Konkursom su bile obuhvaćene 34 lokalne samouprave, a ukupno je bilo prijavljeno 29 projektnih ideja, koji su bili raznovrsni – od izgradnje spa i sportskih centara, modernizacije uličnog osvetljenja, preko razvoja telekomunikacione mreže, rekonstrukcije bolnica, do prihvatilišta za pse.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari