Postupci protiv učesnika ekoloških protesta u Vranju i dalje u toku: Policija pisala prijavu "pogrešnom" profesoru biologije 1Sa jednog od ekoloških protesta / Foto: Vojkan Ristić

Postupci po prijavama protiv učesnika ekoloških protesta zbog otvaranja rudnika litijuma održanih u Vranju krajem prethodne i početkom ove godine, još su u toku.

Maja Mitić, pravna zastupnica nekih od učesnika, za Danas ne može mnogo toga da kaže jer su „postupci u toku“, ne sme da govori o detaljima jer će imati „profesionalnih problema“.

„Postupak je u toku, nema ničega još, nemamo u Vranju oslobađajuće presude. Imam informaciju i da su neki prekršajni nalozi pisani i ljudima koji uopšte nisu bili na protestima. Ima nekoliko takvih slučajeva, gde ljudi tvrde da nisu bili uopšte na protestima ili su bili na jednom, a onda je policija prijave pisala đuture, za sva tri“, objašnjava Mitić.

Član Gradskog odbora Stranke slobode i pravde (SSP) i učesnik ekoloških protesta, Srđan Milošević, kaže da je na protestima bilo „destak članova“ partije kojoj pripada, da je prepoznao „pripadnike drugih političkih stranaka“, ali da je bilo i „običnog građanstva“.

„Kretanje po kolovozu je, uglavnom, razlog pisanja prijava. U tim prekršajnim prijavama se navodi da je identitet lica utvrđen fotografisanjem, ali nikakve fotografije ne postoje. Ne postoje, jer je naš advokat od Prekršajnog suda i Policijske uprave u Vranju tražio te fotografije, a oni ih nisu dostavili zato što ih nemaju“ izričit je on.

Postupci protiv učesnika ekoloških protesta u Vranju i dalje u toku: Policija pisala prijavu "pogrešnom" profesoru biologije 2
Foto: Vojkan Ristić

Milošević navodi i da je predsednica vranjskog odbora SSP-a Mirjana Ilić Stošić „dobila prijavu“.

„Vodi se postupak pred Prekršajnim sudom u Vranju. Uložili smo prigovore i žalbe na tu odluku Policijske uprave Vranje da budemo kažnjeni sa po 5.000 dinara. Nekim ljudima su pisane prekršajne prijave a nisu ni bili na protestima, neki su stajali na trotoaru a dobili prijave da su se kretali po kolovozu. To je pisano zbrda-zdola, kako se kaže“, dodaje Milošević.

Dragan Antić, još jedan učesnik protesta koji su se odigrali na vranjskim ulicama, protiv rudnika liijuma u okolini grada, ali i „protiv Rio Tinta“, za Danas naglašava da je nekoliko postupaka pokrenuto protiv njega.

„Protiv mene se vodi jedan postupak za organizovanje protesta, gde je potencijalna kazna je od 100.000 do 150.000 dinara. Bio sam na jednom ročištu, pa ćemo da vidimo šta će dalje da bude. Druga dva su za kretanje po kolovozu, klasika, kao i svima. Ja sam rekao da nisam kriv, da nisam bio na kolovozu, a policija na osnovu fotografija procenjuje. Ali to ne može biti dokaz na sudu, nisu poslali fotografije, pa ćemo videti kako se se proces dalje razvijati“, pojašnjava Antić.

Policija je tokom protesta zatvarala za saobraćaj okolne ulice, kaže on i dodaje da treba da svedoče neki pripadnici vranjske policije.

„Treba da svedoče, da pošalju dokaze, takođe i da objasne zašto mi odmah nisu napisali kaznu, premda je na događaju bilo policije. Policija je zatvorila neke ulice za saobraćaj i kod bivše Robne kuće ‘Beograd’ i kod spomenika kod Sabornog hrama Svete Trojice, na kružnom toku, pa me čudi kako su ljudima pisali prijave za kretanje kolovozom“, dodaje Antić.

Postupci protiv učesnika ekoloških protesta u Vranju i dalje u toku: Policija pisala prijavu "pogrešnom" profesoru biologije 3
Foto: Vojkan Ristić

Potvrđuje izjave sagovornika Danasa da su prekršajne prijave pisane i ljudima koji nisu ni bili na protestima.

„Znam primer da su prijavu pisali nekome koga nisu videli na protestu, ali su videli njegovu fotografiju i znali da je u pitanju profesor koji u jednoj vranjskoj školi predaje biologiju. Pogrešili su, jer su prijavu poslali njegovom kolegi koji, takođe, predaje biologiju. Zamenili su dva čoveka“, slikovit je Antić.

Jedan advokat iz Vranja, koji je insistirao na anonimnosti, kaže da sve svoje klijente kojima su iz Policijske uprave Vranje pisane prekršajne prijave – uglavnom zbog kretanja kolovozom tokom, mahom, mirnih i protesta koji su protekli bez ikakvih većih incidenata – zastupa „pro bono“, odnosno besplatno.

„Postupci o prijavama protiv učesnika ekoloških protesta su i dalje u toku, podneti su zahtevi za sudsko odlučivanje i očekujem oslobađajuću presudu. Praksa u Srbiji pokazuje da su već donete oslobađajuće presude u nekim sudovima. Primera radi, sud u Užicu je doneo takvu presudu. Tvrdim i da sve kolege u Vranju koji zastupaju učesnike protesta, to čine besplatno. Ne moram ni da ih pitam“, rekao je za Danas ovaj vranjski advokat.

Dopisnik Danasa poslao je pitanja na zvaničnu imejl-adresu Prekršajnog suda u Vranju još 25. maja, ali do objavljivanja ovog teksta odgovore nismo dobili.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari