Potpisan sporazum Nemačke i Kosova o grobovima nemačkih vojnika 1Foto: Pixabay/Leonhard Niederwimmer

Ambasador Nemačke na Kosovu Jern Rode i potpredsednica Vlade Kosova i ministarka spoljnih poslova i dijaspore Donika Gervala-Švarc potpisali su sporazum o grobovima nemačkih vojnika na Kosovu. 

Svrha ovog sporazuma je odredjivanje konačnih lokacija grobova nemačkih vojnika stradalih u Drugom svetskom ratu koji se nalaze na teritoriji Kosova, obezbedjivanje održavanja tih grobnica na dostojanstven način i u skladu s odredbama važećeg međunarodnog humanitarnog prava, saopšteno je medijima iz ambasade Nemačke u Prištini.

Sporazum daje Saveznoj Republici Nemačkoj mogućnost održavanja grobova poginulih nemačkih vojnika tokom rata na Kosovu, omogućava da se na jednom mestu grobovi objedine, ali i da se izvrše neophodna iskopavanja i ponovna sahranjivanja.

Savezna Republika Nemačka može da podigne jednostavna i dostojanstvena spomen-obeležja na mestima gde su nemački vojnici poginuli i sahranjeni ukoliko iskopavanja nisu moguća.

„Imamo više od 900 otvorenih izveštaja o mogućim grobnicama koje ćemo pregledati u narednim mesecima i godinama. Nedavno nam je prijavljen nalaz kosti kod Stanovca, koji ćemo sada istražiti. To nam omogućava da razjasnimo identitet poginulih više od 75 godina nakon rata i da obavestimo porodice o njihovoj sudbini“, rekao je generalni sekretar nemačkog „Folksbunda“ Dirk Baken.

Kosovo se, između ostalog, obavezuje da će štititi nemačka ratna groblja i garantuje trajno pravo na mirni počinak stradalim nemačkim vojnicima u ratu na njegovoj teritoriji, kao i da će besplatno staviti na raspolaganje zemljište za ta groblja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari