Naftna industrija Srbije i Gasprom započinju na području Zrenjanina i regiona Srednjeg Banata obimna geofizička istraživanja, sa ciljem da se utvrde potencijalna nalazišta nafte i gasa, saopšteno je prilikom jučerašnje predaje dokumentacije u gradskoj kući u Zrenjaninu.


Planom istraživanja i razvoja, koji je u ovoj kompaniji sačinjen do 2020. godine, radiće se nova istraživanja na području Vojvodine i južno od Save i Dunava, ali će se stručnjaci pozabaviti i starim nalazištima i ponovo ih istražiti i sistematski analizirati, najavila je direktorka Sektora seizmoloških istraživanja u NIS-u Gorica Mandić. Prema njenim rečima, rečje o veoma skupim 2D i 3D seizmičkim ispitivanjima koji će omogućiti sagledavanja geološke građe zemljišta i određivanje najperspektivnijih lokacija za dalja istraživanja nafte i gasa.

– Partner u ovom poslu nam je mašarska firma Ges, koja upravo završava istu vrstu merenja na severu Vojvodine, u Majdanu. Predviđeno je da na terenu radi 80 mađarskih stručnjaka, a biće angažovano još 100 radnika, najverovatnije nezaposlenih lica. Istraživanja počinju 1. oktobra, seizmološka merenja izazivanjem vibriranja zemljišta počinju 15. oktobra, a ceo posao treba da bude gotov do marta naredne godine. Predviđena je procedura za eventualne štete na usevima i poljoprivrednom zemljištu, a ako do toga dođe, šteta će biti plaćena odmah po utvrđivanju. Procenu štete radiće mešovita komisija, u kojoj će biti i predstavnici mesnih zajednica – kaže Mandićeva.

Radovi će se izvoditi na području naseljenih mesta Elemir, Aradac, Mihajlovo, Jankov Most, Taraš i u zrenjaninskom naselju Mužlja. Radove izvodi kompanija Geofisikal services iz Budimpešte, a prilikom istraživanja biće korišćena skupa i specifična oprema.

Inače, prema podacima stručnih službi NIS-a, na području Vojvodine stalna istraživanja se vrše od kraja četrdesetih godina prošlog veka, a otkriveno je 273 ležišta na oko 100 naftnih i gasnih polja. Do sada je otvoreno više od 2.000 bušotina, a funkciji je njih 800. Računa se da je 95 odsto zemljišta u Vojvodini istraženo, ali će sve lokacije ponovo biti proverene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari