Policija intenzivno traga za napadačima koji su granatom iz ručnog bacača ranili Nenada Nikolića i Miloša Carovića, pripadnike kraljevačkog odreda Žandarmerije, u selu Lučane kod Bujanovca, potvrđeno je Danasu u MUP-u Srbije.

Zasad nema izgleda da će policija krenuti da pretresa kuće u selu, jer nema „zakonskih osnova“ za to. Inače, uviđaj je završen tek juče oko 17 sati, a obavili su ga istražni sudija Okružnog suda u Vranju i pripadnici specijalizovane ekipe MUP-a Srbije.

Pripadnici Žandarmerije ranjeni su juče deset minuta nakon ponoći kada je vozilo kojim su patrolirali pogođeno iz ručnog bacača. Od gelera jedan pripadnik Žandarmerije je teže ranjen u donji deo leđa i dobro se oseća. Drugi policajac koji je pogođen u vrat lakše je povređen.

Miodrag Jevtić, načelnik VMA, gde su smešteni ranjeni policajci, rekao je novinarima da je Nikolić teže ranjen i da se posle hirurške intervencije nalazi u stabilnom stanju na Klinici za ortopediju. Drugi povređeni, Carović, zadobio je nešto lakšu povredu.

Pripadnike Žandarmerije spasao je betonski zid, jer je ispaljeni projektil udario u zid. Povređene žandarme su odmah prevezli u vranjski zdravstveni centar, a zatim helikopterom na VMA.

Nekoliko žandarma je nastavilo da obezbeđuje mesto napada i pružilo žestok oružani otpor teroristima, jer su, nakon ispaljivanja granate, napadači otvorili vatru iz automatskog naoružanja na pripadnike Žandarmerije. Zatim su se teroristi razbežali po okolnim brdima.

Geleri od granate su oštetili oba policijska vozila, a pogodili su i stovarište jednog meštanina Lučana. Napad se dogodio na neuređenom parkiralištu pored autoputa za Gnjilane.

Jučerašnji teroristički napad na dva vozila pripadnika Žandarmerije izazvao je najveće uznemirenje među pripadnicima albanske nacionalne zajednice. Albanac iz Lučana koji je želeo da ostane anoniman, kaže da „nikome od Albanaca nije u interesu da imaju oružje, pogotovu ne ono kakvim je pucano na pripadnike Žandarmerije“.

Tokom dana na mestu incidenta bilo je primetno pojačano prisustvo pripadnika Žandarmerije, ali nije bilo nikakvih „vanrednih mera“.

U Bujanovcu, među Srbima i Albancima, juče je glavna tema bila „povratak terorizma“ od kojeg podjednako strahuju.

– Očigledno da na jugu Srbije i dalje ima onih koji imaju oružje i ne misle dobro ljudima koji ovde žive – rekao je za Danas jedan od žitelja Bujanovca.

U kancelariji Koordinacionog tela potpredsednik Sima Gazikalović odgovara na desetine „hitnih poziva“ novinara.

– Kad neko koristi ručni bacač u napadu na legalne pripadnike Žandarmerije onda to ni u kom slučaju ne može da se okarakteriše drugačije nego kao čin terorizma – rekao je za Danas Gazikalović. Prema njegovim rečima, reč je o „ostacima pripadnika rasformirane Oslobodilačke vojske za Bujanovac Preševo i Medveđu.

U poslednje tri godine ovo je treći incident u kome su na meti terorističkih grupa bili pripadnici jedinica Žandarmerije i policije.

Dačić: Teroristički napad

Novi Sad – Ministar policije Ivica Dačić rekao je da je napad na pripadnike Žandarmerije teroristički akt i upozorio sve ekstremističke i terorističke grupe da su država Srbija i MUP sposobni da obezbede mir i bezbednost svim građanima i zaštite ih od terorizma. Predsednik Srbije Boris Tadić posetio je juče ranjene pripadnike Žandarmerije. R.D.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari