Potvrđen prvi slučaj stelt omikron soja u Srbiji 1Foto: EPA-EFE/ MARKO ĐOKOVIĆ

U Srbiji je zabeležen prvi slučaj stelt omikron soja, potvrđeno je RTS-u sa Medicinskog fakulteta u Beogradu.

Virusolog Tanja Jovanović kaže da nova subvarijanta polako postaje dominantna u nekim zemljama, ali se pretpostavlja da su kliničke slike slične kao i kod prve. Vakcina štiti i od srednje teških i teških formi bolesti, ističe Jovanovićeva.

Pi-si-ar testom kojim se otkriva potencijalno prisustvo omikron varijante i subvarijante virusa, u Kliničkom centru Srbije pokazana je sumnja na prisustvo nove subvarijante BA.2.

Na Medicinskom fakultetu, tehnikom sekvenciranja, potvrđeno je prisustvo stelt omikron subvarijante u dva uzorka bolesnika iz Novog Pazara.

Virusolog Tanja Jovanović kaže za RTS da je primećeno da se ova subvarijanta, koja je prvi put otkrivena na Filipinima krajem januara, širi još brže nego prethodna, i polako postaje dominanta u nekim zemljama, kao što su Danska, Indija, Velika Britanija, Nemačka.

Prisustvo ove subvarijante, kako navodi, dokazano je u više od 50 zemalja.

Pretpostavlja se da su simptomi slični

Kada je reč o simptomima, navodi da se za sada ne zna da li postoje razlike u odnosu na prvu subvarijantu omikrona, BA.1, da li daje težu ili lakšu kliničku sliku, da li lakše izbegava vakcinalni ili prirodni imunitet.

Međutim, kako je napomenula, pretpostavlja se da je to slično kao i sa prethodnom subvarijantom.

Jovanovićeva napominje da se subvarijante ne razlikuju mnogo, samo u dvadesetak mutacija, inače su vrlo slične po fiksiranim mutacijama koje imaju.

„Mnogo su veće razlike između različitih varijanti, nego između različitih subvarijanti u okviru jedne varijante“, objašnjava doktorka.

Jovanovićeva ističe da vakcina štiti od srednje teških i teških formi bolesti.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek kazao je ranije danas da je ubeđen da se ta varijanta omikrona pojavila u Srbiji.

„Ne znamo šta znam donosi stelt, a evidentno je da će to biti nešto čemu se ne nadamo“, rekao je Đerlek.

U Srbiji je u poslednja 24 sata registrovano 11.439 novoobolelih od korona virusa i 63 preminula.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari