Potvrđeno prisustvo virusa AH1N1 u srpskim sredinama na Kosovu 1Foto: KoSSev

Prisustvo virusa gripa AH1N1 potvrđeno je u zoni nadležnosti Zavoda za javno zdravlje Kosovska Mitrovica (Sever Kosova i srpske enklave južno od Ibra), ali broj obolelih od oboljenja sličnih gripu u odnosu na prošlu nedelju nije u porastu.

Načelnik Centra za prevenciju i kontrolu bolesti u Zavodu za javno zdravlje Kosovska Mitrovica specijalista epidemiolog dr Zoran Vukadinović kaže za Kontakt Plus da je najveći broj obolelih u grupi uzrasta od 30 do 60 godina.

“Virus gripa AH1N1 potvrđen je i na našim prostorima. Radi se o virusu koji kruži regionom, a i u Evropi od 2009. godine. Na osnovu dostupnih podataka Zavodu za javno zdravlje Kosovska Mitrovica, broj obolelih od oboljenja sličnih gripu nije u porastu u odnosu na prošlu nedelju. Najveći broj obolelih je u uzrasnoj grupi 30 do 60 godina. Što se tiče broja imunizovanih protiv sezonskog gripa išla je sa 95% odsto grupa u prioritetu – kardiovaskularni, respiratorni bolesnici, dijabetičari i osobe preko 65 godina,” kaže dr Vukadinović.

On ističe da je komponenta virusa AH1N1 aktivni sastojak sezonske vakcine.

“Virus AH1N1 i H3N2 su aktivni sastojci sezonske vakcine gripa za sezonu 2018/2019 godinu tako da je to dobar pokazatelj, jer je 95% od planiranih vakcina utrošeno za grupe u prioritetu,” navodi dr Vukadinović.

Produžetak raspusta svakako utiče na smanjenje širenja virusa, dodaje dr Vukadinović.

“Sigurno da će imati efekta jer su deca vani, vreme je dobro, nisu u zatvorenim prostorijama.”

Ne uzimati lekove na svoju ruku

Nadležni apeluju na građane da ne koriste medikamente bez konsultacija sa lekarima.

“Ne uzimati terapiju na svoju ruku i sa ovog mesta apelujemo da se sa svim simptomima, svim oboljenjima sličnim gripu građani jave svom izabranom lekaru, koji će uključiti adekvatnu terapiju,” rekao je dr Vukadinović.

Što se tiče mera prevencije, pored preporuka za jačanje imuniteta, preporučuju se i opšte mere prevencije, kao što su izbegavanje bliskog kontakta sa obolelim osobama, redovno pranje ruku, izbegavanje dodirivanja očiju, nosa i usta prljavim rukama, zatim higijena disajnih puteva, pokrivanje nosa i usta prilikom kašljanja i kijanja papirnom maramicom, koju odmah nakon upotrebe treba baciti, a ruke oprati tekućom vodom i sapunom, što je vrlo delotvorno, provetravanje prostorija, izbegavanje boravka u zatvorenim prostorima gde se nalazi veliki broj ljudi itd.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari