Prosvetari Banata traže povećanje raspona u platama i manje učenika u odeljenjima 1sindikat prosvetnih radnika banata

Povećanje raspona u platama u prosveti, uvođenje platnih razreda, isplata dugovanja koje država ima prema zaposlenima, smanjenje broja učenika u odeljenju i veće ulaganje u opremu, neki su od zahteva Sindikata prosvetnih radnika Banata.

O problemima i zahtevima bantskih rosvetnih radanika danas su govorile profesorke Snežana Boldižar, Olgica Rakić i Aleksandra Mažić.

Iako je uvođenje platnih razreda najavljeno još pre šest godina, odloženo je za 2025. a pitanje je hoće li i tada stupiti na snagu.

„Ne potcenjujemo ničiji rad, ali danas profesor sa visokom stručnom spremom ima platu duplo veću od pomoćnih radnika u školama“, kazala je Aleksandra Mažić.

Sindikat prosvetnih radnika Banata zalaže se za odnos 1:3 i to je samo jedan od zahteva finansijske prirode koji sindikalci imaju prema Vladi i Ministarstvu.

„Država nam ne isplaćuje ni ono na šta se obavezala, pa se vodi veliki broj sudskih sporova. Neverovatno je da će po tim tužbama, a sve sporove dobijaju zaposleni, država isplatiti duplo više novca nego da je isplaćivala ono što je potpisala. Na primer, sedam godina nam nije isplaćena Svetosavska nagradu u iznosu od 5 000 dinara“, rekla je Mažić.

Ministarstvo se svake godine hvali uvođenjem novih obrazovnih profila ali ne kaže da za njih niti je obezbeđena literatura ni  udžbenici, niti ima dovoljno opreme.

Profesori se snalaze kako znaju i umeju da održe kvalitetan čas. Sami pišu skripta. Za novi obrazovni profil, na ovaj način, da bi ga u potpunosti savladao, profesoru je potrebno tri godine. U našoj školi, “Nikoli Tesli”, obrazujemo informatičare a nekad držimo časove na tabli, jer nema dovoljno opreme, istakla je Olgica Rakić i dodala da veliki broj profesora ima i po 30 odsto časova iznad norme, jer nedostaju matematičari, inženjeri, fizičari.

U velikim odeljenjima, koja vrlo često imaju i po 30 učenika, nemoguće je održati kvalitet nastave na visokom nivou.

„Jedan od naših zahteva je da se smanji broj učenika u odeljenju“, istakla je Snežana Boldižar.

Članice sindikata pozvale su građane da izađu na izbore 3. aprila i da zaokruže – obrazovanje.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari