Povećava se broj vakcinisanih u Novom Pazaru 1Vakcinacija Novi Pazar Foto: Senad Župljanin

Epidemiološka situacija u Novom Pazaru postaje sve komplikovanija. Zbog sve većeg broja zaraženih, sve punijih kovid odeljenja, ali i smrtnih ishoda, broj pregleda u kovid ambulantama približio se broju 300.

Gradski štab za vanredne situacije doneo je naredbu o zabrani organizovanja porodičnih slavlja i žurki u ugostiteljskim objektima. Naredba stupa na snagu u ponedeljak.

Broj novootkrivenih slučajeva na testovima odavno je prešao trećinu, a ima i dana kada polovina od ukupnog broja testiranih bude pozitivna. da li zbog toga ili sve više umrlih, Novopazarci konačno postaju oprezniji. Maske više nisu retkost na ulicama, a poslednjih nekoliko dana, sve više ima zainteresovanih da se vakcinišu protiv korona virusa.

Direktor novopazarskog Zavoda primarijus dr Šefadil Spahić kaže da, uz poslednja tri dana, dnevno, u proseku, vakcinišu 150 ljudi. Sve do nedavno, taj broj se kretao do jedva stotinu. Pre dva dana, samo za dva sata, prvu dozu vakcine primilo je 100 građana, a za ceo dan 206. Naglašava da je, do sada, prvom dozom  vakcinisano 22.586, potpuno je imunizovano više od 21.000 i buster dozu primilo je više od 1.500 građana.

Za poslednjih deset dana, korona virusom zaraženo je oko 2.000 osoba. Među obolelima je 11 prosvetnih radnika i 22 dece. Zbog pojave infekcije u školama, na onlajn nastavu su prešla tri odeljenja viših razreda u osnovnim školama „Rifat Burdžović Tršo“  (2) i „Bratstvo“ (1).

Dr Spahić danima upozorava na zabrinjavajuću epidemiološku situaciju i da je ako se nastavi ovakva dinamika zaražavanja „neminovan je scenario iz juna prošle godine“ kada je ovaj grad bio veliko žarište u Srbiji.

Vakcinisanje dece od 16 do 18 godina, u Dečijem dispanzeru, počelo je pre mesec dana i do sada je imunizovano njih stotinak.

Deca često „netretirana“

Da među inficiranima ima i dece, potvrđuju i u Dečijem dispanzeru. Za prvih devet septembarskih dana, korona virusom je zaraženo 146 dece školskog i predškolskog uzrasta. Pretpostavljaju da ih ima više, jer se svi ne javljaju lekarima u ovoj ustanovi, već ih roditelji vode u privatne ordinacije ili ih „uopšte ne tretiraju“. Kod zaraženih mališana kliničke slike su ipak lakše. Dečiji dispanzer je opremio dve ambulante za decu sa simptomima korone.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari