Poverenica: Šapić da se izvini zbog izjave o Romima 1Foto: FoNet/ Ana Paunković

Izjava gradonačelnika Aleksandra Šapića, povodom rešavanja problema Roma iz nehigijenskih neformalnih naselja, pokazuje njegovo suštinsko nerazumevanje životnih problema sa kojima se suočavaju naši sugrađani i bilo bi dobro da se gradnočelnik glavnog grada zbog toga izvini, rekla je dana poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

Ona je za Radiu-televiziji Srbije ocenila da je izjava Šapićeva izjava „krajnje zabrinjavajuća“.

„Izjava gradonačelnika da je krajnje vreme, između ostalog, da se odluče hoće li živeti u skladu sa civilizacijskim tekovinama i standardima, kao i razne generalizacije oko toga da naši sugrađani Romi i Romkinje nemaju nikakav odnos prema imovini, već da u stanovima koje su dobili na korišćenje vade parket, lože vatru, prave haos, kradu, jeste apsolutno diskriminatorna i krajnje zabrinjavajuća“, rekla je Janković.

To je, kako je istakla, jedna generalizacija i apsolutno neadekvatan i sraman odnos prema sugrađanima Romima i zaista bi bilo dobro da se gradonačelnik glavnog grada u jednoj evropskoj državi izvini, jer pokazuje suštinsko nerazumevanje životnih problema sa kojima se suočavaju Romi.

„Da li poznajete nekog ko želi da živi u uslovima u kojima veliki broj Roma živi, da li neko dete voli da se rodi u nehigijenskom naselju? Ja se često stidim kao pripadnica većinskog stanovništa, jer vi time dodatno podstičete predrasude. Pa naravno da je teško izaći iz naselja“, navela je Janković.

Ona je ocenila da nije lako izaći iz začaranog kruga siromaštva zbog predrasude i naći posao, koji je ključni za izlazak iz siromaštva.

To je, kako navodi poverenica, slika izveštaja o ravnopravnosti za prošlu godinu, koji predstavlja rad institucije, pritužbe, preporuke, inicijative i pregled stanja ravnopravnosti.

Najveći broj pritužbi je stigao zbog diskriminacije na osnovu nacionalne pripadnosti, od čega su 85 odsto pritužbi uputili pripadnici romske nacionalne manjine.

„Najčešće su se upravo žalili na ponižavajuće, uvredljivo postupanje u različitim sferama života, govor mržnje, imali smo raznorazne grafite, imamo netrpeljivost i socijalnu distancu, iza toga su invaliditet i starosno doba, a ove godine je pol“, rekla je Janković za RTS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari