Poverenica za zaštitu ravnopravnosti: Romkinje treba podstaći za promene u svojim zajednicama 1Foto: Pixabay/StockSnap

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković izjavila je danas da su žene često nevidljivi pokretači promena, pa da tako i Romkinje imaju ulogu inicijatora promena u svojim zajednicama.

Na predavanju koje je održala Romkinjama u okviru projekta „100 za budućnost“, ona je podržala i ohrabrila Romkinje da se više angažuju i uključe u kreiranju javnih politika koje imaju za cilj poboljšanje njihovog položaja.

„Nažalost kada govorimo Romkinjama taj govor je u startu obojen predasudama. Ako želimo da istaknemo njihova dostignuća ograničimo ih na domen muzike, a malo ko zna za Jelenu Jovanović prvu Romkinju u pokrajinskom parlamentu ili Marinu Simeunović uspešnu pravnicu i borkinju za ljudska prava“, rekla je poverenica.

Dodala je da kada je reč o problemima dominira jednostrani prikaz mlade Romkinje sa puno dece i da se često ne razumemo da pripadnicima romske zajednice treba pomoći, ali ne tako što će im se nametati rešenja, već ih treba ohrabriti da se aktiviraju.

Projekat „100 za budućnost“ realizuje Кancelarija za inkluziju Roma u saradnji sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Centrom za razvoj romske zajednice „Amaro Drom“ i Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju (GIZ), a predviđeno je da obuku prođe 50 Romkinja iz AP Vojvodine i 50 iz centralne Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari