Poverenik podneo prijave protiv dvojice advokata zbog sumnji na zloupotrebe 1Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ

Poverenik za informacije od javnog značaja Milan Marinović podneo je Advokatskoj komori Beograda (AKB) prijave za pokretanje disciplinskog postupka protiv dvojice advokata za koje sumnja da su zloupotrebili pravo na pristup informacijama od javnog značaja i tako naplatili velike iznose novca.

„U ovoj fazi postupka ne mogu da dajem dodatne informacije jer bi njihovo objavljivanje moglo da ometa ili oteža otkrivanje krivičnog dela, optuženje, vođenje predistražnog i sudskog postupka, kao i drugog pravno uređenog postupka ili fer postupanje i pavično suđenje, i to da okonča postupak“, rekao je Marinović za današnju „Politiku“.

Disciplinski tužilac AKB će razmotriti podnete prijave i nakon toga odlučiti da li će podneti optužni akt disciplinskom sudu protiv advokata.

Pojedini advokati bili su toliko ažurni u traženju informacija od javnog značaja da su uspeli za godinu dana da naplate iz državnog budžeta 24,7 miliona dinara na ime troškova da nedavanje odgovora, piše Politika.

„Ukazujući na ovaj problem, u momentu kada je bilo očigledno da se stvari progresivno razvijaju u neželjenom smeru, obratio sam se u aprilu Vladi Srbije, Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave sa inicijativom da se izmeni Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, Ministarstvu finansija i Upravnom sudu“, rekao je Marinović.

Naveo je da je „irelevantno koje konkretne informacije“ su bile tražene.

Broj žalbi podnetih povereniku za informacije od javnog značaja znatno se povećao od 21. juna 2022, u prvoj polovini godine 3.309 žalbi, dok je u drugom delu godine 9.561.

Iz budžeta poverenika za informacije od javnog značaja, na ime izgubljenih upravnih sporova u 2022. isplaćen je iznos od 424.626 dinara, a u 2023. godini 544.939 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari