Poverenik pokrenuo inspekcijski nadzor u Domu zdravlja Palilula 1Foto: Aleksandar Roknić

Povodom medijske vesti o nezakonitoj obradi podataka o ličnosti koja je navodno vršena u Domu zdravlja Palilula, Poverenik je pokrenuo postupak inspekcijskog nadzora. Inspektori službe Poverenika će danas izaći na teren da utvrde činjenično stanje i ustanove da li je došlo do povrede i kršenja mera zaštite podataka o ličnosti pacijenata.

Nakon toga Poverenik će izdati saopštenje o rezultatima nadzora, saopšteno je iz kancelarije Poverenika.

Podsetimo, doktor Aleksandar Miljatović iz Doma zdravlja na Paliluli upisivao je brojnim pacijentima u elektronski karton na desetine dijagnoza teških neuroloških i psihijatrijskih bolesti, iako oni od njih nisu bolovali, jer je Mijatović kretao u kliničko ispitivanje leka koji se koristi kod ljudi sa oštećenjem mozga, pisao je portal BIRN.

Kako navodi ovaj portal, ljutit i uznemiren mladić ušao je početkom januara 2021. godine u Dom zdravlja „Dr Milutin Ivković“ na Paliluli i povišenim tonom tražio je hitan razgovor sa rukovodiocima te ustanove i psihijatrom Aleksandrom Miljatovićem. Mladić, čije je ime poznato redakciji BIRN-a (zbog zaštite privatnosti nazvan Saša), bio je pacijent Službe za zaštitu mentalnog zdravlja i kod psihijatra je ranije dolazio zbog uobičajenih nedaća – problemi u porodici, na poslu… Saša je nekoliko dana ranije u DZ Palilula dobio zdravstveno uverenje koje mu je bilo potrebno za dobijanje visokorizičnog posla. Ono što tada nije znao, jeste da je u uverenju stajao čitav spisak teških neuroloških i duševnih poremećaja od kojih Saša nije bolovao, a koje je u njegov elektronski zdravstveni karton upisao psihijatar dr Aleksandar Miljatović. Dijagnoze su bile upisane pod šiframa, pored kojih nije stajalo objašnjenje šta one označavaju, piše BIRN.

Pacijent Saša nije dobio posao, a nadležni u firmi nisu mogli da veruju da gledaju u osobu koja je, bar prema dokumentaciji, toliko bolesna. Nesuđeni poslodavci čak su mu preporučili da zatraži državnu pomoć, s obzirom na njegovo teško neurološko i duševno stanje. Mladić je od Doma zdravlja tražio hitno objašnjenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari