Povernica Janković: Godine i starosno doba multiplikatori diskriminacije 1Brankica Janković: Foto BETAPHOTO/ MILOŠ MIŠKOV

Godine i starosno doba jedan su od najčešćih osnova za podnošenje pritužbi Povereniku Srbije za zaštitu ravnopravnosti, rekla je poverenica Brankica Stanković.

Ona je danas, na sastanku s predsednikom Saveza penzionera Srbije Andrejem Savićem i predsednikom pokreta Treće doba Momčilom Talijanom, rekla i da je „starenje multiplikator diskriminacije“ jer po tom osnovu ima uskraćivanja raznih prava i usluga, isključivanja i marginalizacije.

Stanković je najavila Poseban izveštaj o položaju starijih gradjana i gradjanki Srbije, da bi celokupnoj javnosti bio predstavljen sveobuhvatan pregled stanja, praksa Poverenika i podaci drugih izveštaja i istraživanja, i istovremeno date preporuke za unapređenje javnih politika.

Savez penzionera i organizacija Treće doba su strateški partnere za buduće aktivnostima povrenice na planu zaštite, unapredjenja podrške i usluga, kao i celokupnog položaja starije populacije u Srbiji, naglasila je Janković.

Savić i Talijan, piše u saopštenju, ukazali su na neophodnost izgradnje inkluzivnog društva, i naveli da bi nacionalni planovi i strategije u mnogim oblastima trebalo da imaju prioritete o starenju.

Zaključeno je da je potreban sveobuhvatan i stalan rad na „promociji kulture starenja i kvalitetnih stilova života starijih“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari