U seriji od četiri zemljotresa koji su u subotu uveče i nedelju ujutro registrovani u Sofiji nije bilo stradalih, ali su zabilježena oštećenja na stambenim zgradama, javio je dopisnik Srne iz Sofije.

Prvi zemljotres jačine četiri stepena Rihterove skale registrovan je u južnom dijelu grada u subotu oko 22.00, saopštio je Institut za seizmologiju pri Bugarskoj akademiji nauka. Zemljotres je izazvao veliku paniku među stanovništvom bugarske prestonice, koje je napustilo svoje domove, a evakuisani su i posjetioci, koji su u Nacionalnom dvorcu kulture gledali film. U stanovima na višim spratovima padali su lusteri, čaše i knjige.

Zemljotres je izazvao smetnje u komunikacionim vezama fiksnih i mobilnih telefona. Ubrzo nakon ovog zemljotresa, registrovana su još dva, a posljednji, četvrti registrovan je u nedjelju u 7.05, čija je jačina u epicentru bila 3,5 stepeni po Rihterovoj skali. Emil Botev, šef sektora Seizmologija pri Bugarskoj akademiji nauka rekao je novinarima da se serija zemljotresa, kao posljedica smirivanja tla u Sofiji, može očekivati i u naredne dvije sedmice, ali će oni biti slabijeg intenziteta.

Ministarstvo za vanredne situacije saopštilo je da Metalurški kombinat Kremikovci funkcioniše normalno i da je stijena na vještačkom jezeru Iskar u normalnom eksploatacionom stanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari