Marić: Sva raspoloživa sredstva na terenu i gase požar na Staroj planini (VIDEO) 1Foto: Južne vesti/M.S.

Načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić ističe da trenutno ne postoje uslovi za gašenje  pozara na Staroj planini iz vazduha zbog zadimljenosti, te samim tim ni za angažovanje letelica u gašenju požara, saopštava MUP.

Apeluje na sve da prestanu sa raznoraznim spekulacijama u vezi za požarom na Staroj planini, navodi se u saopštenju.

Napominje da nema ugroženog stanovništva ni objekata i da su na terenu sva raspoloživa sredstva i ljudstvo Sektora za vanredne situacije.

Marić je izjavio da je trenutno na intervenciji u mestu Vražja glava na Staroj planini angažovano 90 vatrogasaca i više od 30 vozila iz Vatrogasno-spasilačkih jedinica Pirot, Dimitrovgrad, Babušnica, Niš, Zaječar, Leskovac, Smederevo, Pančevo i Beograd.

„Gašenje požara otežava nepristupačan teren i velika nadmorska  visina, jer je reč o preko 1.900 metara, dok zbog velike zadimljenosti i dalje nema uslova za gašenje požara iz vazduha, odnosno za angažovanje letelica“, navodi se u izjavi Marića koju je prenelo Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Marić je napomenuo da nema ugroženog stanovništva, niti objekata i dodao da su pripadnici Sektora u kontaktu sa kolegama iz Bugarske, s obzirom da je požar izbio na bugarskoj strani dok jedna desetina zahvata teritoriju Srbije.

Gradski štab za vanredne situcija Grada Pirota u kontaktu je sa Sektorom za vanredne situacije MUP-a Srbije, koji su intervenisali na području Stare planine gde je izbio požar iz pravca susedne Bugarske, saopšteno je danas.

U saopštenju se navodi da je obavljeno helikoptersko izviđanje i da su angažovane ssve raspoložive snage za gašenje požara iz Pirota i drugih gradova Srbije.

’’Stanovništvo i imovina na Staroj planini nisu ugroženi. Štab redovno komunicira sa predsednicima Mesnih zajednica sela Dojkinci i Topli Do na Staroj planini i sa Sektorom za vanredne situacije radi preduzimanja potrebnih mera na sanaciji požara’’, navodi u saopštenju Gradski štab za vanredne situacije u Pirotu.

Pokret „Odbranimo reke Stare planine“ saopštio je danas da na toj planini gori veliki požar koji je stigao iz Bugarske i da je situacija veoma ozbiljna.

Veliki požar na Staroj planini, koji je izbio sa bugarske strane i dalje bukti i zahvatio je područje ove planine i na srpskoj strani, pa pripadnici Sektora za vanredne situacije rade na njegovoj lokalizaciji, saopštio je danas MUP Srbije.

U saopštenju se podseća da je požar izbio juče oko 13 časova, u mestu Vražja Glava na Staroj planini, i da je zahvatio suvu travu i nisko rastinje.

I prema informacijama iz Gradskog štaba za vanredne situacije Grada Pirota, vatra je zahvatila područje ove planine i na srpskoj strani.

Koordinator Gradskog štaba za vanredne situacije Sreten Savov rekao je agenciji Beta da, iako se požar proširio i na atar grada Pirota, za sada stanovništvo u pojedinim staroplaninskim selima nije ugroženo.

„Vatra je na 15 do 20 kilometara od sela Dojkinci, od lokacija Arbinje i Tri Čuke. Požar se širi i ka selu Topli do“, kazao je ranije danas Savov.

Prema njegovim rečima, požar je najverovatnije izazvan nepažnjom ljudi, a vatra se i dalje širi.

„Vatrogasno-spasilački bataljon Pirot je na terenu, situacija se stalno prati, a ukoliko bude potrebno biće anagažovane i druge snage. Ne isključujemo ni mogućnost angažovanja vazduhoplovnih snaga, a očekujemo i pomoć Republičkog štaba za vanredne situacije“, rekao je Savov.

Prema informacijama Radio kluba Pirot, požar je zahvatio deo planine u predelu Bratkovog kamena, većinom na bugarskoj strani.

Pirotski Radio klub Pirot od pre nekoliko godina ima dvadesetčetvoročasovni nadzor nad pirotskom kotlinom zahvaljujući rotirajućoj kameri koju su postavili na jednoj od najviših kota iznad Pirota.

https://www.facebook.com/100005803205088/videos/1117388861797877/

Pogled na požar iz NASA satelita

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari