Zbog izražene nestašice krvi i većeg broja hirurških intervencija u Gradskoj bolnici u Požarevcu nastala je i potreba za organizacijom još jedne akcije dobrovoljnog davanja krvi koja je u petak, 25. juna održana u prostorijama Crvenog krsta.

Promoteri ove akcije bili su Miomir Ilić, predsednik Skupštine grada Požarevca i Ljubiša Ilić, Načelnik ginekologije u Opštoj bolnici u Požarevcu. Oni su ovom prilikom istakli da su ovakve akcije neophodne za pomoć pacijentima nakon teških zahvata. Miomir Ilić ističe da ovo nije prvi put da daje ovu dragocenu tečnost.

-Sa radošću pristupam ovoj akciji, kao ličnost i predsednik Skupštine grada. Drago mi je što se odazvao veliki broj dobrovoljnih davaoca krvi, s’obzirom da je letnji period i da je Gradskoj bolnici i odeljenju porodilišta neophodna zaliha ove dragocene tečnosti.

Načelnik ginekologije Ljubiša Ilić kaže da je krv najviše potrebna budućim mamama, nakon porođaja.

– Ovo je jedna plemenita akcija, koja daje mnogo našem porodilištu i našim budućim majkama, s’obzirom da su one često suočene sa obilnim krvarenjem. I u buduće pozivam sve ljude dobre volje da se odazovu akcijama dobrovoljnog davanja krvi.

Srećko Bosić, direktor Požarevačke bolnice istakao je ovom prilikom da se građani Požarevca uvek rado odazivaju akcijama dobrovoljnog davanja krvi i time pomažu bolesnike kako u Požarevcu tako i u Beogradu.

– Mene raduje kontinuitet dobre saradnje Crvenog krsta Požarevac, Opšte bolnice i lokalne samouprave. Ovo je već treća akcija ove godine, i ona se pokazuje vrlo uspešno. Mi smo naše reserve krvi obnovili i spremili za godišnje odmore kada je velika potrošnja a mali broj davalaca. Zahvaljujem se svim davaocima i pozivam ih da i u buduće prate naše akcije.

Grad Požarevac jedan je od najhumanijih gradova u Srbiji čiji se građani masovno odazivaju akcijama dobrovoljnog davanja krvi. Tim povodom Jovanu Stević, đaka generacije u Medicinskoj školi u Požarevcu, koja je u ime grada prisustvovala svečanom prijemu kod predsednika republike Srbije, nagradio je prvi čovek naše države lično. U protekloj godini humanitarnim akcijama bilo je čak 4,8 odsto davanja na broj stanovnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari