Proizvođači iz oblasti agrokompleksa iz Požarevca ponovo su postigli izvanredne uspehe, ovaj put na 78. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu. Kao izlagač po prvi put učestvovao je Agrarni fond grada Požarevca, na čijem štandu su svoje proizvode prezentirali SR „Jevtić rakija“ i SR „Vinarija Živković“.

Vrlo uspešno izlaganje imao je i poljoprivredni proizvođač iz Poljane Darko Jović, koji je osvojio pehar Novosadskog sajma, svojim primercima ovaca rase „Vitenberg“ sa podmlatkom, a preduzeće „Union MZ“, četvrti put zaredom, ponelo je titulu Apsolutnog šampiona kvaliteta. Tradicionalni Dan stočara na ovogodišnjoj manifestaciji, koja je obeležen svečanim defileom najboljih grla, održan je proteklog četvrtka, kada su požarevačke izlagače posetili gradonačelnik Požarevca Miodrag Milosavljević, predsednik Skupštine grada Miomir Ilić, zamenica predsednika gradske Skupštine Violeta Tomić i član Gradskog veća zadužen za poljoprivredu Slađan Stević.

Kvalitet koji je prikazan i pozitivni efekti postignuti tokom Poljoprivrednog sajma, nagoveštavaju bolja vremena za agrar i bolje poslove u narednom periodu za proizvođače u toj oblasti. Prilikom posete štanda Agrarnog fonda, gradonačelnik Požarevca Miodrag Milosavljević istakao je da, videvši šta je sve i na koji način predstavljeno na Sajmu, ne čudi što je upravo Novosadski sajam lider u jugoistočnom delu Evrope, kada je u pitanju sajamska aktivnost. Takođe, naveo je da ovogodišnje učešće Agrarnog fonda na Sajmu predstavlja samo početak podsticaja koje će ovaj fond izdvajati poljoprivrednim proizvođačima požarevačkog kraja.

– Ono što je grad Požarevac ovom prilikom pokazao preko Agrarnog fonda je da smo sazreli kada je u pitanju agrar, kada je u pitanju ono što je vezano za naše poljoprivredne proizvođače. Ovom prilikom smo doveli oko 500 poljoprivrednih proizvođača i 150 učenika Poljoprivredne škole i oni će danas imati priliku da vide sve ono što je novo kada je u pitanju agrotehnika, agrohemija, proizvodnja, a deca koja pohađaju Poljoprivrednu školu, moćiće da potvrde svoja znanja i ono što su naučili kroz teoriju da vide i u praksi. Agrarni fond daje izuzetno dobar doprinos razvoju naše poljoprivrede, pored 500 kratkoročnih kredita koje smo dali poljoprivrednim proizvođačima, krenuli da dajemo i dugoročne kredite sa kamatnom stopom od 6 odsto zajedno sa Ministarstvom i poslovnim bankama, a sa druge strane od ove godine kreću i subvencije za svako tovno june po 10.000 dinara. Agrarni fond je osnovan sa ciljem da razvije, pruži podsticaj, unapredi i zaštiti poljoprivrednu proizvodnju i mislim da je grad Požarevac na dobrom putu da preko Agrarnog fonda to omogući poljoprivrednim proizvođačima“, rekao je Milosavljević.

Svoje predstavljanje na štandu kompanije „Agroglob“ glavnog distributera za „BASF“ i „Syngenta“ u Srbiji imalo je preduzeće „Filip“ iz Požarevca. „Uspostavili smo izuzetnu poslovnu saradnju tako da je preduzeće „Filip“ glavni distributer kompanije „Agroglob“ za centralnu Srbiju, odnosno preko nas poljoprivredni proizvođači dolaze do kompletnog repromaterijala, ali ono što je jako bitno ova kompanija je naš glavni kupac gotovih proizvoda, pšenice, suncokreta, kukuruza i ostalih ratarskih kultura. Ovde smo zajedno sa predstavnicima grada Požarevca koji pružaju nesebičnu podršku razvoju agrara našega kraja i unošenju novina u ukupnoj proizvodnji“, istakao je Saša Filipović, direktor preduzeća „Filip“.

U organizaciji Agrarnog fonda sajamsku manifestaciju u Novom Sadu posetilo je preko 500 poljoprivrednih proizvođača iz požarevačkog kraja i 150 učenika Poljoprivredne škole sa Domom učenika „Sonja Marinković“ i ovom prilikom su se do tančina upoznali sa dostignućima srpske i poljoprivrede većeg broja evropskih zemalja, koje su izlagale na Sajmu i imali su mogućnost da na najbolji mogući način uporede svoju i proizvodnju drugih farmera. – Posle dužeg niza godina grad Požarevac se pojavio na Novosdadskom sajmu kao izlagač. U ranijem periodu, dok je postojao PIK i dok su sva naša poljoprivredna i privredna preduzeća bili izlagači, naš grad je zauzimao visoko mesto na ovoj prestižnoj manifestaciji. Usledio je jedan težak period za poljoprivredu Srbije, pa i požarevačkog kraja, gde smo mi nažalost dozvolili da naša industrijska, privredna i poljoprivredna zona maltene bude ugašena. Unazad nekoliko godina kroz Agrarni fond pokušavamo da pored organizacije odlaska poljoprivrednih proizvođača na međunarodne sajmove, uz kratkoročne i dugoročne kreditne linije, a od ove godine i raznim subvencijama na neki način podstaknemo i pomognemo razvoj poljoprivrede našega grada. Jedno apsolutno zadovoljstvo je u ovoj godini, kada se grad Požarevac pojavljuje kao izlagač i kada tri poljoprivredna proizvođača u organizaciji Agrarnog fonda učestvuju na manifestaciji“, rekao je Slađan Stević, član Gradskog veća zadužen za poljoprivredu.

Posle uručenja prestižne nagrade pehara Novosadskog sajma za izloženu kolekciju ovaca rase „Vitenberg“ sa podmlatkom, izložbeni prostor poljoprivrednog proizvođača Darka Jovića posetili su čelnici lokalne samouprave i tom prilikom predsednik Skupštine grada Miomir Ilić je istakao da su dobitnici priznanja dokaz da poljoprivreda nije samo šansa Srbije, već da uspeh postoji u realnosti i da grad Požarevac u velikoj meri podstiče stočarsku proizvodnju i dodao: „Mislim da je ministar Dušan Petrović bio u pravu kada je rekao da je razvoj stočarstva veoma bitan, jer sa dobrim stočarstvom se razvijaju i ostale prateće grane poljoprivrede, kao što su ratarstvo, prerada, promet proizvoda. Kvalitet naših poljoprivrednih proizvoda je mnogo bolji nego u nekim zemljama iz kojih mi uvozimo i ja bih ovom prilikom čestitao porodici Jović na velikom uspehu i ustaljenom dobitniku priznanja na Novosadskom sajmu „Union MZ“.

Veliko priznanje pripalo je i mladom odgajivaču ovaca rase „Vitenberg“ Ivanu Miljkoviću iz Šapina, koji je dobio nagradu za ovna šampiona i drugi put zaredom pehar Apsolutnog šampiona u ovčarstvu za 2011. godinu. Stočari sa područja Braničevskog okruga imali su i do sada zapažene rezultate i uspešne nastupe na poljoprivrednim, sajamskim manifestacijama u Novom Sadu, ističe direktor Poljoprivredne stručne i savetodavne službe „Požarevac“ Jovan Grozdić: „Ono što su grad Požarevac i Braničevski okrug ove godine osvojili na Novosadskom sajmu predstavlja veliko priznanje odgajivačima i stočarima iz našeg kraja. Na prvom mestu preduzeću „Union MZ“ koje je Apsolutni šampion u kategoriji svinjarstva, zatim farmi ovaca Ivana Miljkovića iz Šapina, koja je takođe Apsolutni šampion Novosadskog sajma i Darka Jovića iz Poljane koji je sa kolekcijom ovaca rase „Vitenberg“ osvojio pehar Novosadskog sajma. Dobru prezentaciju na štandu Agrarnog fonda imali su „Jevtić rakija“ i „Vinarija Živković“, a grad Požarevac se potrudio da veliki broj proizvođača poseti ovu manifestaciju“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari