Poziv hrvatskim zvaničnicima na izvinjenje zbog zločina 'Oluje' 1Foto: Wikipedia / Matija

Odnos političara prema žrtvama Oluje pogoršava se iz godine u godinu, upozoravaju iz Inicijative mladih za ljudska prava, prenosi Al Jazeera Balkans.

Inicijativa mladih za ljudska prava pozvala je hrvatsku predsednicu Kolindu Grabar-Kitarović i premijera Andreja Plenkovića da upute izvinjenje žrtvama zločina počinjenih za vreme i nakon operacije „Oluja“, uz ocenu da se odnos političara prema žrtvama „Oluje“ pogoršava iz godine u godinu.

„Dvadeset i tri godine nakon završetka rata, nijedan visoki državni službenik nije uputio iskreno izvinjenje žrtvama zločina i teških kršenja ljudskih prava za koje je nedvosmisleno utvrđeno da su počinjeni od strane pripadnika institucija Republike Hrvatske ili jedinica pod kontrolom Republike Hrvatske“, navodi se u saopštenju Inicijative, čiji su predstavnici ujedno i predstavili priručnik za političare Kako se ispričati za zločine.

„Dužnost izvinjenja državnog vrha prvenstveno je važna žrtvama zločina, a potom i društvu u celini“, poručuju iz Inicijative mladih za ljudska prava.

Priručnik Kako se ispričati za zločine namenjen je svim političarima, a posebno onima na najvišim funkcijama kojima se ukazuje na njihovu dužnost izvinjenja preživelima i porodicama žrtava ratnih zločina i kršenja ljudskih prava koje su počinili pripadnici državnih institucija.

Predstavili su ga Nikola Puharić i Branka Vierda iz Inicijative mladih te su pozvali građane da potpišu online peticiju #ISPRIKA koju je pokrenula ta inicijativa.

Kao povod za objavljivanje priručnika navedeno je nerazumevanje hrvatskih političara za dužnost adresiranja zločina iz prošlosti za koje odgovornost snosi Republika Hrvatska.

Pri tome je naglašeno kako odgovornost ne predstavlja krivnju naroda i države, već pojedinaca, te se ona utvrđuje osuđujućom presudom, a političari, društvo i svaki građanin imaju odgovornost osuditi te zločine.

Činjenica je i da odgovorni nisu privedeni pravdi, što još više ukazuje na nužnost izvinjenja kao oblika simboličkog prepoznavanja patnje žrtava i minimuma moralne satisfakcije za žrtve, rečeno je na predstavljanju.

U Inicijativi smatraju da izvinjenje upućeno od najvišeg državnog vrha može snažno doprineti pomirenju država i društava, prepoznavanju patnje preživelih i porodica žrtava zločina te vraćanju njihova dostojanstva.

Iskreno izvinjenje upućena od strane visokih državnih predstavnika pokazuje i kako društvo ima snage suočiti se s prošlošću te priznati i osuditi nehumana dela, poručuju iz Inicijative mladih za ljudska prava.

Autor teksta je Al Jazeera Balkans

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.