Poziv na genocid uz prećutnu podršku vlasti: Aktivisti pozvali nadležne da reaguju na grafite “Kad se vojska na Kosovo vrati...”: 1Foto FoNet Marko Dragoslavić

Grafiti “Kad se vojska na Kosovo vrati…” koji su poslednjih meseci osvanuli širom zemlje manifestacija je porasta govora mržnje u društvu koja protiče bez ikakve reakcije vlasti, poručeno je na konferenciji za medije koju je organizovala grupa aktivista ljudskih prava.

Milena Berić iz udruženja Krokodil je istakla da navedeni napisi ne predstavljaju isključivo ilegalne grafite, već i govor mržnje kojim se u krajnjoj liniji poziva na genocid.

– Nema tu nikakvog patriotizma ili tradicije, jer se govori o angažovanju vojske u trenutku dok se celo društvo bavi temom nasilja, navela je Berić.

Grupa aktivista koja je sazvala konferenciju u februaru ove godine organizovala je čišćenje parka u Mitićevoj rupi na Vračaru u okviru kog su prekrečili grafit “Kad se vojska na Kosovo vrati…” ispisan na zgradi Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju. I pored toga što je akcija bila prijavljena, aktiviste su sprečili pripadnici policije. Kao posledica sedam aktivista dobilo je više od dvadeset prekršajnih prijava.

Jedna od njih, Sofija Todorović iz Inicijative mladih za ljudska prava je naglasila da su oni čišćenjem grafita uradili ono što je država trebalo da uradi.

– Za razliku od onih koji te grafite pišu, mi se ne krijemo. Za te ljude ne postoje prekršajne prijave, za njih ne postoje sudovi, navela je Todorović pitajući se otkad se patriotizam svodi na šaranje zidova.

Vladimir Arsenijević, pisac i predsednik udruženja Krokodil je istakao da reakcija nadležnih u ovom slučaju pokazuje čitav apsurd jednog sistema.

– Zbog toga što smo želeli da uklonimo ilegalan grafit dobili smo prekršajne prijave, pod izgovorom da smo narušavali izgled zgrade. Zidovi u Beogradu nisu platforma za divljanje, niti za bilo čije političke poruke, kazao je Arsenijević, dodajući da je tvrdnja da se grafitom citira stih narodne pesme “klasično kukavičje jaje”.

Arsenijević je naglasio da je svega nekoliko dana pošto su prekrečili grafit, isti ponovo ispisan. Zbog toga, dodao je, niko nije prekršajno sankcionisan.

– U ovom društvu, izgleda, postoje svete poruke koje ne smete da dotaknete. Neverovatno je kako društvo pada na jeftine fore, kazao je Arsenijević.

Advokat Miloš Janković je napomenuo da je protiv aktivista podneto više od dvadeset prekršajnih prijava i to zbog toga što su želeli da ukolone oštećenja fasade zgrade Instituta za hemiju.

– U pitanju je korišćenje institucija za progon onih koji čine nešto što ne odgovara vlastima, naglasio je Janković napominjući da se prekršajni nalozi i zahtevi za pokretanje prekršajnih postupaka temelje na nizu pravnih nelogičnosti.

Milan Filipović, pravnik iz organizacije JUKOM napomenuo je da se više zakona bavi temom govora mržnje, ali da se u praksi ove odredbe retko primenjuju. On je istakao da je formirana radna grupa eksperata koja treba da analizira ovu oblast i pošalje vlastima niz preporuka kako bi sankcionisanje govora mržnje bilo efikasnije.

Demokratska rasprava

Po okončanju izlaganja, za reč se javio Dimitije Mitić iz stranke Nova DSS postavljajući par pitanja. Nakon što je postavio pitanja konstatovao je da lično ne vidi nikakav problem u grafitima i da ne misli da oni bilo koga vređaju. Na ovo mu je odgovorila članica udruženja Krokodil Milena Berić tvrdeći da se radi o njegovom ličnom mišljenju koje može da iznosi u svom prostoru ili na ulici, ali ne i na događaju koji oni organizuju. Dok je na pitanje odgovarala Sofija Todorović, Mitić je dobacivao. Organizatori su mu rekli da napusti konferenciju, a dok je odlazio poručio je da će “na svaki mural koji prekreče, da osvane njih deset”. Dok su Mitić i još jedan muškarac bili na izlazu, pisac Vladimir Arsenijević je dobacio “bednici”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari