Prekrečen preteći grafit na ulazu zgrade gde živi Dinko Gruhonjić u Novom Sadu 1Foto: Aleksandar Latas

Grafit mržnje na ulazu u zgradu gde živi novinar i profesor Dinko Gruhonjić, prekrečen je u petak naveče Novom Sadu.

Akciju podrške Gruhonjiću organizovali su Nezavisno društvo novinara Vojvodine i njegovi kolege, prijatelji i studenti, nakon što je kraj ulaznih vrata zgrade u kojoj živi programski direktor NDNV-a i profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, osvanuo grafit mržnje; „Dinko-Šakiću za večni dom si spreman“, uz potpis „Srpska Vojvodina“.


Kod grafita su pred početak akcije krečenja došli trojica mladića koji su se predstavili kao „čuvari grafita“, a kad je policija došla da ih udalji sa tog mesta, šutnuli su kante i pribor za krečenje.

Prekrečen preteći grafit na ulazu zgrade gde živi Dinko Gruhonjić u Novom Sadu 2
Foto: Aleksandar Latas

Nakon legitimacije od strane policije, ove osobe su se udaljile sa mesta gde se par stotina ljudi okupilo da da podršku Gruhonjiću.

– Želim da se zahvalim ljudima koji su došli, pokazali da imamo prijatelje i da u ovoj zemlji još postoji solidarnost, da ukoliko institucije ne žele da nas štite, možemo da organizujemo samoodbranu, pokazali da nas neće slomiti, proterati i pobiti. Međutim, videli smo večeras jednu simptomatičnu stvar, da su se pojavile neke osobe koje su pokušale da zaustave akciju krečenja. Ako su pokušali da zaustave to što je pisalo, meni nekako logika nalaže da su oni autori tog umetničkog nedela, pa se nadam da će to pomoći policiji u istrazi jer su ih legitimisali – rekao je Gruhonjić.

Gruhonjić kaže da već danima trpi do sada najgorepretnje smrću otkada se bavi novinarstvom i profesurom.

On je preneo da je juče bio u Osnovnom javnom tužilaštvu u Novom Sadu povodom grafita, a da je pretnje smrću koje dobija preko društvenih mreža prijavio odeljenju MUP-a za visokotehnološki kriminal.

Nakon što je grafit prekrečen, drugi manji incident izazvao je jedan stariji gospodin koji je stao sa autom i pokušao da se raspravi sa okupljenima, ali je i njega policija udaljila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari