Osude poziva na linč urednice "Podrinskih" 1Foto: Glas Podrinja

U ranim jutarnjim satima naprenjačka vlast Šapca, pod komandom Aleksandra Pajića, štampala je, na visokokvalitetnom papiru u boji, „poternicu“ za glavnom i odgovornom urednicim „Podrinskih“, Isidorom Kovačević, saopštila je redakcija „Podrinskih“ i pozvala sve državne institucije, pre svega, Policiju i Tužilaštvo da hitno reaguju, navodeći da je „potpuno jasno da je sada i život ove mlade novinarke ozbiljno ugrožen“.

Traže odgovore na pitanja: Ko je naručio štampanje „poternice“ i koja štamparija je „poternicu“ štampala. Ističu da je na ovaj način, crtanjem mete, stavljeno do znanja da su u Srbiji novinari(ke) najugroženiji(e) ali i da su bez ikakve zaštite.

„Razlog ovoga „poziva na linč“ vide u činjenici da šabački naprednjaci i pored velikog finansijskog pritiska (uskraćivanje svih izvora finansiranja) na „Podrinske“, konstantnih pretnji njihovih botova preko društvenih mreža, nisu uspeli da „ugase“ ovaj list i tako spreče da javnost sazna pravu istinu o njihovoj vladavini ali i svim kriminalnim radnjama i malverzacijama koju Pajić i njegova ekipa čine.

„Brojnim člancima u kojima se otkriva istina o delovanju visokih funkcionera šabačke vlasti, koji su duboko ogrezli u kriminalu, ali i šteti koju strani „investitori“ planiraju da naprave u Pocerini, Jadru, Rađevini i drugim mestima u Srbiji, glavna i odgovorna urednica „Podrinskih“, Isidora Kovačević, je, očito, skrenula pažnju na sebe i postala smetnja za nečasne rabote šabačkih naprednjaka. Ovom „poternicom“ Isidora Kovačević je nedvosmisleno označena kao nosilac slobode medija i slobode misli u Šapcu a to naprednjaci ne praštaju“, ističe se u saopštenju.

Redakcija „Podrinskih“ pozivala je sve kolege i sve medije u Srbiji da objave ovu informaciju i tako javnosti skrenu pažnju na činjenicu da su novinari(ke) bez zaštite i da je profesija novinara (onih koji nisu pod „zaštitom“ vlasti) osuđena na odumiranje.

„U Srbiji više nema budućnost za nezavisne novinare. Očekijemo i da, povodom ovoga, reaguju i sva Udruženja koja se bave medijima, slobodom medija, slobodom prava, ženskim pravima i osude ovaj huškači i, slobodno možemo reći, „fašistički“ čin kojim naprednjaci pribegavaju u obračunu sa neistomišljenicima i istinom“, ističu iz redakcije „Podrinskih“.

Osude poziva na linč urednice "Podrinskih" 2
Foto: Glas Podrinja

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

UNS: Policija da utvrdi ko stoji iza letaka-poternica

Udruženje novinara Srbije (UNS) protestovao je zbog javnog targetiranja novinarke glavne i odgovorne urednice „Podrinskih“ Isidore Кovačević i zatražilo je da policija utvrdi ko stoji iza letaka-poternica koju su nepoznate osobe distribuirale u Šapcu.

Udruženje novinara Srbije (UNS) protestovao je zbog javnog targetiranja novinarke glavne i odgovorne urednice „Podrinskih“ Isidore Кovačević i zatražilo je da policija utvrdi ko stoji iza letaka-poternica koju su nepoznate osobe distribuirale u Šapcu.

„Preko noći neko je stavio na svaki automobil, ubacivao u poštanske sandučiće, lepio po banderama potrenice u kojima piše da je nagrada za moju glavu miran san Šapčana“, kazala je Isidora Кovačević UNS.

Dodala je da slučaj prijavila policiji: „Dala sam izjavu, priložila izveštaj iz hitne pomoći, jer mi je bilo loše od samog pogleda na taj papir. U policiji sam rekla da tražim da se pronađu ne samo oni koji su to delili i štampali, već i nalagodavci tog čina.“

Istakla je kako pretpostavlja da iza napada stoje lokalni aktivisti Srpske napredne stranke (SNS) i da je zbog uređivačke politike i izveštavanja „Podrinskih“ već prozivana u emisijama lokalnih televizija.

Podsetila je i da je pre dve godine na društvenim mrežama objavljeno da „Podrinske“ preko štampanih primeraka novina šire koronavirus.

Slučaj je prijavljen Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal, ali nikakvog odgovora do sada nije bilo, dodaje se.

UNS je naveo da će o tom slučaju obavestiti Stalnu radnu grupu za zaštitu novinara i Radnu grupu za bezbednost i zaštitu novinara.

Koalicija za slobodu medija: Identifikovati odgovorne za targetiranje

Koalicija za slobodu medija i platforma Tri slobode zatražili su od policije i tužilaštva da hitno identifikuju odgovorne za, kako su naveli, targetiranje glavne i odgovorne urednice lista Podrinske iz Šapca, Isidore Kovačević.

U saopštenju su upozorili da je „potpuno jasno“ da je posle objavljivanja „poternice“ na kojoj su fotografija i ime Isidore Kovačević, život urednice Podrinjskih „ozbiljno ugrožen“.

„Prema rečima kolega iz lista Podrinske, razlog ovog ‘poziva na linč’ jeste činjenica da vlast u Šapcu i pored finansijskog pritiska koji sprovodi nad ovom redakcijom, kao i konstantnih pretnji njihovih botova preko društvenih mreža, nije uspela da ‘ugasi’ ovaj list“, piše u saopštenju.

Ocenjuje se da je „brojnim člancima u kojima se otkrivaju činjenice o delovanju visokih funkcionera šabačke vlasti, ali i šteti koju strani ‘investitori’ planiraju da naprave u Pocerini, Jadru, Radjevini i drugim mestima u Srbiji“, glavna i odgovorna urednica Podrinskih „očito skrenula pažnju na sebe i postala smetnja“.

„Tražimo i da se otkrije ko je naručio štampanje ovakvih ‘poternica’, odnosno koja štamparija je te ‘poternice’ uradila“, naveli su iz Koalicije za slobodu medija i platforme Tri slobode.

Pored urednice Podrinskih, na spornom plakatu su i fotografije advokata Aleksandra Mijailovića i maloletnog V.A.

Saopštenje su potpisali Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija (AOM), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), novinska agencija Beta, Poslovno udruženje Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija „Lokal Pres“, Slavko Ćuruvija Fondacija, A11 – Inicijativa za ekonomska i socijalna prava, Autonomni ženski centar.

Medju potpisnicima su i Beogradski centar za ljudska prava, CRTA, Centar za kulturnu dekontaminaciju, Gradjanske inicijative, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Inicijativa mladih za ljudska prava, Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM, Partneri Srbija, Trag fondacija i Beogradski centar za bezbednosnu politiku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari