Forum beogradskih gimnazija (FBG) pozvao je prosvetne radnike da odbiju jednokratnu novčanu pomoć i stupe u potpuni štrajk, ukoliko vlada ostane pri ponudi da zaposlenima u osnovnim, srednjim školama i domovima učenika bude isplaćeno po 7.000 dinara.

I drugi sindikati obrazovanja nezadovoljni su najavljenim iznosom (dosad je pominjana cifra od 6.000 dinara), ali zasad niko ne odgovara na poziv FBG da u školama ponovo bude pokrenut štrajk. Kako je Danas nedavno pisao, među čelnicima pojedinih sindikata obrazovanja vode se neformalni razgovori o načinima na koji bi izrazili nezadovoljstvo, ali će o svim predlozima najpre morati da se izjasne njihovi glavni odbori.

FBG je pozvao juče vladu da povuče odluku o isplati pomoći prosvetnim radnicima.

– Premijer Aleksandar Vučić se duboko ogrešio o srpsko obrazovanje time što je prvo ponudio nesrećni iznos od 6.000 dinara, a zatim za 1.000 dinara povisio svoju ponudu. Svom političkom marketingu premijer je dodao i sasvim netačnu tvrdnju „da su sindikati toliko i tražili“ i time celoj javnosti prosvetare prikazao kao prosjake koji ne traže mnogo, pa im mnogo ne treba ni dati, kažu u Forumu beogradskih gimnazija.

FBG smatra da Vlada, umesto što pronalazi nove načine da vređa profesore, treba hitno da se posveti ispunjenju svojih obaveza, koje je sa sindikatima potpisala u Sporazumu o mirnom rešavanju sporova, posle čega je prekinut najduži štrajk u istoriji srpske prosvete. Tim sporazumom, podsetimo, vlada se obavezala da će zaposlenima u prosveti u ovoj godini isplatiti jednokratnu pomoć do iznosa jedne plate, kao i da će od 1. januara uvesti platne razrede, koji će značajnije poboljšati njihov materijalni položaj.

– Danas je već svima jasno da platni razredi predstavljaju utopiju, bar u onom izvornom smislu, da ista kvalifikacija i odgovornost u svim javnim delatnostima donosi približno istu zaradu. Više od toga, plan realizacije platnih razreda je potpuno propao, jer ga ne žele mnoge javne delatnosti koje su, štiteći svoje dobre plate, već uspele da budu izuzete, upozoravaju profesori beogradskih gimnazija.

U Uniji sindikata prosvetnih radnika Srbije napominju da su još od pregovora vođenih tokom petomesečnog štrajka tražili da se zaposlenima u prosveti isplati jedna prosečna zarada.

– To je 40.000 dinara za one sa završenim fakultetom i 20.000 dinara za tetkice i administrativno osoblje. Od toga nismo odustali, niti bismo ikada manjim iznosom bili zadovoljni. O visini pomoći koja će se isplatiti u narednom periodu nismo pregovarali. Jedino što su predstavnici sindikata predložili jeste smanjenje poreske stope, da bi isplata bila veća, s obzirom da je porez na slične pomoći i nagrade do sada bio 12 odsto – kaže Jasna Janković, predsednica Unije.

Ona napominje da su zahtevi tog sindikata nepromenjeni – vraćanje plata na nivo od pre godinu dana i uvođenje platnih razreda kojima bi se suštinski popravio položaj zaposlenih u obrazovanju.

Inače, poslanici Skupštine Srbije danas bi trebalo da razmatraju Predlog dopuna Zakona o budžetu, kojim je planirana isplata jednokratne pomoći zaposlenima u osnovnim, srednjim školama i domovima učenika. Ta tema je bila na dnevnom redu parlamenta u utorak, ali je odložena jer ministar finansija Dušan Vujović nije stigao da obrazloži zakonski predlog zbog pregovora sa delegacijom MMF-a.Poražavajuća statistika

Zaposleni u osnovnim i srednjim školama su početkom 2009, posle štrajka ostvarili 30 odsto veću zaradu od proseka u Republici, a danas imaju 15 odsto manju. Da je odnos plata iz 2009. ostao isti, profesor bi danas imao platu 57.000, umesto 38.000 dinara i ne bi mu bila potrebna nikakva pomoć, tvrde u Forumu beogradskih gimnazija.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.