U dvorištu Doma kulture u subotu 18. septembra održana je manifestacija „U Petrovcu se kolo razigralo“, četvrta po redu, poznatija kao „prasićijada“. Mnogobrojne goste iz Požarevca, Beograda, Zaječara, Bora, Priboja na Limu i drugih mesta širom Srbije dočekali su predsednik petrovačke opštine, Radiša Dragojević i predsednik Skupštine Petrovac na Mlavi, Milanče Aćimović. Narodni poslanik u republičkoj Skupštini, Miletić Mihajlović otvorio je ovu manifestaciju na kojoj je prisustvovalo nekoliko stotina učesnika i gostiju.

Pored bogatog kulturno-umetničkog programa, izbora za najlepšu devojku manifestacije, prodajne izložbe etno hrane i proizvoda domaće radinosti, najveću pažnju posetilaca privuklo je takmičenje ekipa u pečenju prasića na tradicionalan srpski način. Ove godine okupilo se tridesetak ekipa majstora u pečenju prasića, što je rekordan broj takmičara od kada se odvija ova manifestacija. Gotovo svi do jednog takmičari su rekli da im je motiv učestvovanja na takmičenju, ne da pobede, već da se dobro druže i što bolje provedu. Pored prasića pripremali su se, van konkurencije, i razni drugi tradicionalni srpski i vlaški specijaliteti. U kotlićima i kazanima kuvao se svadbarski kupus, gulaši od raznog mesa, paprikaši u saču, kao i nezabiolazni pasulj. U jednom kazanu pripremalo se jedinstveno vlaško jelo po imenu žmare. Ljubiša Trailović iz sela Kladurevo, majstor u pripremanju ovog vlaškog jela, sa svojom ekipom dva puta je pobedio na takmičenju u njegovoj pripremi koja se organizuje u njegovom selu po imenu „Žumarijada“.

– Žmare je orginalno vlaško jelo nastalo u selima Kladurevo, Ranovac i Manastirica, sve ostalo je bleda kopija našeg jela. Za njegovu pripremu potrebno je ovčje meso, praziluk i kvalitetno kukuruzno brašno. Kuvanje u kazanu i neprestano mešanje traje nekoliko sati. Posle toga služi se gostima, koji za njega imaju samo reči hvale-objašnjava nam majstor, Ljubiša Trailović. Ipak, najinteresantniji tradicionalni srpski specijalitet na manifestaciji bio je „Hajdučki ćebap“ na ražnju. Njega je kreirala ekipa „Veseli drugari“. Vođa ekipe, Siniša Bogdanović kaže da su prvi put na takmičenju i da su „hajdučki ćebap“ spremili za sebe i goste. Ražanj sa prasetom i ćevapom okretao je poznati sudija Apelacionog suda (sudio Arkanovim ubicama), Dragan Đorđević, inače rođeni Petrovčanin.

– Skupili smo se ovde da se družimo i lepo zabavljemo. Ne jurimo pobedu, a ako pobedimo, ni to ne bi bilo loše. Za naš sto svi su dobrodošli i mogu da probaju naše spesijalitete i domaće proizvode – rekao je Siniša dok nas je pozivao da sednemo za njihov sto.

Na takmičenju je i ove godine učestvovala ekipa „Specijalnog zavoda ometenih u razvoju“ Popovac, inače prošlogodišnji pobednici. Kako su nam rekli zajedno sa svojim štićenicima redovno učestvuju na ovakva takmičenja, jer je i ovo jedan vid terapije. Vođa ekipe je Branko Damjanović, a glavni pomagač mu je štićenik Slađan Živković iz Ćirikovca.Inače, Branko Damjanović je proizvođač veoma kvalitetne domaće rakije „Sveta Petka“, koju ne prodaje, već je isključivo daje prijateljima i gostima ovakvih manifestacija.

Sve u svemu ova lepa manifestacija potrajala je do duboko u noć. Ko je bio pobednik, nije važno. Pobedilo je druženje i svi koji su bili na „Prasićijadi“!

Organizatori ove manifestacije bila je SO Petrovac na Mlavi, Turistička organizacija, Agrarni fond, JKP „Izvor“ i Kulturno-prosvetni centar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari