Osmi mart: Pravo na jednakost

Ostavite komentar


  1. Mit je da Međunarodni dan žena pada na 8. mart zbog navodnog štrajka američkih tekstilnih radnica koji se odigrao tog dana 1857. godine. Za taj mit nema nikakvih istorijskih dokaza i on se prvi put pojavljuje tek pedesetih godina prošlog veka kao način da se ovaj praznik odvoji od njegovih komunističkih i sovjetskih korena.

    8. mart se ustalio kao datum na koji se obeležava ovaj praznik jer je tog dana izbila Februarska revolucija (po julijanskom kalendaru) koja je zbacila carizam u Rusiji. Žene tekstilne radnice tog dana izlaze na štrajk, zahtevajući hleb, mir i svrgavanje carizma. U narednim danima im se pridružuju i muškarci radnici i vojnici, i ostatak je istorija. U čast ovog dana, Kolontajeva i Lenjin uzimaju 8. mart kao dan žena u SSSRu, i on se uglavnom slavi u socijalističkim zemljama istočnog bloka sve do šezdesetih i sedamdesetih godina, kada postaje mejnstrim.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 29. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Danica Vučenić, novinarka

Danas volim jer je nepoverljiv prema političarima i preispituje i sumnja u svaku informaciju.