Opštinski javni pravobranilac u Gornjem Milanovcu Srđan Lukić rekao je juče da će preduzeti sve zakonske mere ukoliko se utvrdi da je bilo nepravilnosti oko isplate otpremnina u opštinskoj upravi. Lukić je kazao da će se truditi da zaštiti „imovinsko-pravne interese opštine“. Raspravu o tom slučaju juče su zatražili i pojedini odbornici opozicionih partija u SO Gornji Milanovac.


– Nezakonit rad vladajuće koalicije SPS – DS u ovom gradu postao je manir i ne čudi nas što isplivavaju slučajevi raznih zloupotreba, a javni pravobranilac ima sve mehanizme da dođe do prave istine – rekao je Dušan Durović, šef odborničke grupe Demokratske stranke Srbije.

„Tri radnice iz opštinske uprave i Turističke organizacije u Gornjem Milanovcu nezakonito su dobile otpremnine od oko dva i po miliona dinara iako su ispunile uslove za penziju“, navodi se u dokumentima u koje je Beta imala uvid. Opštinska vlast je radnice proglasila za tehnološki višak, bez obzira na to što su ispunile uslove za penzionisanje, i time im omogućila da dobiju otpremninu i zatim odu u penziju, umesto na tržište rada, kako je predviđeno zakonom.

„Otpremninu od milion dinara dobila je zamenica načelnika opštinske uprave Radmila Savković, načelnica imovinske službe Mara Pantović dobila je 850.000 dinara, a saradnica u Turističkoj organizaciji Zlatna Petrović dobila je 600.000 dinara otpremnine“, navodi se u dokumentima.

Radnici opštinske uprave Gornjeg Milanovca uputili su pismo žalbe odbornicima, rukovodstvu lokalne samouprave i lokalnoj javnosti u kome se ističe da su radnice dobile „ogromne pare od poreskih obveznika“ i preko suda traže da penzionisane radnice vrate novac sa kamatama. 

Odluka doneta početkom 2010.

Načelnik za finansije Skupštine opštine (SO) Gornji Milanovac Tomislav Joksić rekao je juče da su isplate otpremnina iz budžeta izvršene početkom 2010. godine na osnovu odluke Opštinskog veća i naloga koji je potpisao nadležni organ.

Kako je izjavio predsednik opštine Milisav Mirković, otpremnine su radnicama isplaćene početkom 2010. godine na osnovu zakona iz decembra 2009, što je prihvatilo Opštinsko veće.

– Ja sam na mesto predsednika opštine došao u septembru 2010. godine – rekao je on. Mirković je u vreme isplate otpremnina bio zamenik gradonačelnika, ali je kazao da sa te pozicije nije mogao da utiče na odluke.

Bivši predsednik opštine Gornji Milanovac Dražimir Marušić, za vreme čijeg mandata je vršena isplata radnicama, preminuo je u avgustu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari