Predavanje subotičkim srednjoškolcima o prevenciji karcinoma dojke 1Foto: Udruženje "Jedna uz drugu"

Edukativno predavanje o prevenciji raka dojke, značaju samopregleda i skrininga je pred više od šezdesetak učenika, budućih lekara ili medicinskih sestara, organizovalo Udruženje za podršku ženama obolelim i lečenim od karcinoma dojke “Jedna uz drugu”.

Kako je prihvatila dijagnozu svoje majke, obolele pre dve godine od karcinoma dojke, kakvu joj je podršku pružila i na koji način je pazila na nju, podelila je sa svojim vršnjacima Željana Ginal, maturantkinja Srednje medicinske škole u Subotici.

“Terala sam mamu da skine periku ili maramu, da ide ćelava. Jer, nije sramota biti bolestan, to više ne treba da je tabu tema, svako ima nekog u porodici sa ovom dijagnozom”, ispričala je Željana Ginal.

Nastavnica Tijana Radojčić Rajčić, diplomirani organizator zdravstvene nege u ovoj školi, sa višegodišnjim iskustvom u Dnevnoj bolnici za onkologiju u Opštoj bolnici Subotica, objasnila je srednjoškolcima šta je karcinom dojke, koji su faktori rizika, u kojim godinama se najčešće javlja, kakav je uticaj genetike, na koje simptome da obrate pažnju, kada i gde da odu na prvu kontrolu, kako da urade samopregled, te uticala na njih kao buduće zdravstvene radnike da shvate da je pravovremena edukacija ključna u oblasti prevencije.

“Ukoliko se otkrije na vreme, rak dojke je u 90 odsto slučajeva izlečiv. Zato je veoma važno da se što ranije krene sa edukacijom, da devojke već sa 18 godina krenu sa samopregledima, a kasnije nastave redovne kontrole”, istakla je Tijana Radojčić Rajčić.

Predavanje subotičkim srednjoškolcima o prevenciji karcinoma dojke 2
Foto: Udruženje „Jedna uz drugu“

Predsednica Udruženja “Jedna uz drugu”, Milica Pećerić, naglasila je da sve veći broj mladih žena oboleva od ove sve prisutnije bolesti.

“Iako se rak dojke najčešće dijagnostikuje u starijoj životnoj dobi, oko sedam odsto karcinoma dojke pojavljuje se pre 40-te godine. Zato je važno da na vreme krenete sa samopregledima, da upoznate svoje grudi i pratite eventualne promene. I pitajte svoje majke, bake, sestre kada su poslednji put bile na kontroli, da li su uopšte bile na ultrazvučnom pregledu dojki. Podstaknite ih da odu, da se prekontrolišu, jer prevencija spašava život”, naglasila je Milica Pećerić.

Koliko je prevencija bitna, upozorava i statistika – Srbija je po broju preminulih žena na neslavnom drugom mestu u Evropi, navode iz Udruženja “Jedna uz drugu”.

Svake godine se u našoj zemlji razboli oko 4.700 žena, a umre čak 1.600. Razlog, pre svega, leži u kasnom otkrivanju bolesti, za razliku od ostalih evropskih zemalju, u kojima obavezan skrining i prevencija imaju značajnu ulogu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari