Prednosti prelaska sa klasične na zelenu energiju: Predavanje u Kikindi ponudilo odgovore 1Foto: Narodni muzej Kikinda

O mogućnostima i prednostima korišćenja solarne energije kroz pristup kupac-proizvođač i aspektima energetskog siromaštva bilo je reči na predavanju u gradskoj kući u Kikindi, u organizaciji Regionalnog centra za društveno-ekonomski razvoj „Banat“ iz Zrenjanina.

Ovaj centar, u okviru preorjentacije na zelenu energiju, realizuje istoimeni projekat  koji finansira Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.

Cilj projekta je podsticanje ljudi koji električnu energiju proizvode za sopstvene potrebe iz solarne energije, da višak ustupe na korišćenje drugima.

Predavač na obuci bio je profesor dr Filip Kulić, sa Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, koji je istakao da se proizvodnja energije mora raditi planski.

“Izvore električne energije treba razvijati ravnomerno, da ne bismo došli u stiuaciju da su se stihijski razvili neki izvori, kao što je sad jako popularno ulagati u solarne panele. U tom slučaju može da se desi da imamo suviše energije koju ne možemo da apsorbujemo u sistem. Iz tog razloga to mora da se radi planski, da se odrede tačne količine iz kojih izvora mogu da budu prihvaćene, a na osnovu toga se može projektovati upotreba obnovljivih izvora energije“, naveo je dr Filip Kulić.

Realizacija projekta „Promocija korišćenja solarne energije kroz pristup kupac-proizvođač“ trajaće do januara 2023. godine, a projekat će u ovaj proces uključiti pre svega lokalne samouprave, kao nosioce energetske tranzicije. Projekat će uključiti i energetske stručnjake, obrazovne institucije, nevladine organizacije i građane.

U Kikindi i okolini solarni paneli našli su već svoju primenu,  Opšta bolnica i Sportski centar Jezero koriste solarnu energiju,  u Sajanu postoji solarni park a u toku je projektovanje vetroparka u Bašaidu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari