Mirko Bogdanović, koji je odavno u penziji, desetak godina vodi neobičan sudski spor, jer je ostalo nejasno kada je nekadašnjem predsedniku Saveta za urbanizam i komunalno-stambena pitanja, dobitniku Oktobarske nagrade grada Leskovca, prestao radni odnos.

U poslednjoj seriji pisama razaslatih na više adresa, Mirko Bogdanovićod lokalne samouprave, odnosno gradonačelnika dr Gorana Cvetanovića, predsednika SO Živojina Stefanovića, Gradskog veća i Uprave za finansije traži dokumenta na osnovu kojih može da ostvari uskraćena prava iz radnog odnosa.

Proteklih desetak godina, Bogdanovićje bio posebno nezadovoljan ponašanjem leskovačkih sudija. Zato je uputio pismo Ministarstvu pravde Republike Srbije, ali i Vrhovnom sudu Srbije. Konačno, Opštinski sud u Leskovcu je, posle intervencije Vrhovnog suda Srbije, dozvolio ponavljanje pravnosnažne i izvršne presude Opštinskog suda u Leskovcu pošto je ranije doneta – ukinuta. Prema prvobitnoj presudi Opštinskog suda, tužbeni zahtev Mirka Bogdanovića, u kojoj je tražio poništenje rešenja JKP Direkcija za urbanizam i izgradnju, kojim mu je prestao i radni odnos, sud je odbio kao neosnovan. Okružni sud je usvojio Bogdanovićevu žalbu i predmet vratio Opštinskom sudu. Odlučujujući po reviziji, Vrhovni sud je svojom presudom preinačio presudu Okružnog suda tako što je žalbu tužioca odbio kao neosnovanu, a potvrdio presudu Opštinskog suda.

Bogdanovićje, međutim, u zakonskom roku podneo pismeni predlog za ponavljanje postupka po pravosnažnoj presudi Opštinskog suda u Leskovcu, a u pismenom predlogu je naveo da je prvostepeni sud pogrešno utvrdio činjenice, jer nije od tuženika dobio bilo kakvo rešenje o zasnivanju radnog odnosa, te po tom osnovu nije mogao ni da donese rešenje o njegovom prestanku! On je takođe naveo da su u njegovu radnu knjižicu uneti lažni podaci što prvostepeni sud uopšte nije cenio prilikom donošenja odluke.

Sada, po oceni suda, postoje zakonski razlozi za obnavljanje postupka, jer se iz radne knjižice vidi da je overen neistinit sadržaj, a tužilac je naknadno stekao mogućnost da upotrebi nove dokaze koji ranije nisu bili dostupni sudu, a na osnovu kojih je za tužioca mogla da bude doneta povoljnija odluka da su te činjenice ili dokazi bili upotrebljeni u ranijem postupku.

– Svih ovih godina doživeo sam svašta, pa i to da po želji jednog od ranijih predsednika SO Leskovac nezakonito budem izbrisan sa platnog spiska, ali verujem da će pravda konačno pobediti – zaključuje Mirko Bogdanović, dugogodišnji predsednik Saveta za urbanizam i komunalno-stambene poslove.

 

Sudija udaljen sa dužnosti

U odgovoru na pritužbu Mirka Bogdanovića upućenu Ministarstvu pravde, predsednik Opštinskog suda u Leskovcu Nebojša Stojčić, između ostalog, konstatuje da je sudija u ovom predmetu Olivera Andrejević, rešenjem Vrhovnog suda Srbije, udaljena sa dužnosti do okončanja krivičnog postupka, koji se vodi protiv nje, a predmet je dat predsedniku Parničnog odeljenja Milivoju Milićeviću, koji je većzakazao ročište povodom predloga za ponavljanje postupka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari