Predsednik romskog nacionalnog saveta: Srbija na Rome gleda kao na potencijal 1Foto: Pixabay

Predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Dalibor Nakić ocenio je danas, povodom Nacionalnog dana Roma, da je zaključak njihove interakcije sa najvišim institucijama u državi taj da Srbija na Rome gleda kao na potencijal.

„Po proseku godina Romi su najmlađa populacija, šro znači da je postoji veliki broj radno sposobnog stanovništva. Na tržištu evidentan nedostatak radne snage, a Romi uz prekvalifikaciju ili dokvalifikaciju mogu doprineti da smanje deficit na tržištu rada. Cilj nam je da Romi rade i plaćaju porezi i da time doprinesu ekonomiji zemlje i standardu svih građana, pa i Roma“, rekao je Nakić u Skupštini Srbije.

On je istakao podatak da u poslednjih 10 do 15 godina sve više romske dece završava srednje škole i fakultete.

„Romskoj deci potrebna je dodatna podrška, kao što su afirmativne mere upisa u srednje škole i fakultete, stipendije i smeštaj u domove. Veliki broj Roma živi teško, ali isto tako veliki broj je integrisan u društvo. Ako su pojedinci uspeli da izađu iz siromaštva, mogu i svi ostali“, poručio je Nakić.

Rekao je da je prema poslednjem popisu 2,1 odsto romskog stanovništva u Srbiji, kao i da je EU najveći donator za projekte koji se tiču inkluzije Roma.

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić istakao je da Srbija ima kvalitetan zakonski okvir koji omogućava da se poboljša status svih manjinskih zajednica, a taj okvir između ostalog obuhvata zabranu diskriminacije i socijalnu inkluziju.

„Potrebna je saradnja relevantnih institucija u društvu da obrazovanje bude svima dostupno, ali da se obezbede domovi, stipendije, socijalna podrška i zapošljavanje koje se nadovezuje na obrazovanje. Srbija ima veliki broj ljudi, naših Roma, vrednih, obrazovanih, sposobnih i uspešnih koji dopinose napretku naše zemlje“, rekao je Orlić.

Svetski dan Roma, 8. april, posebnom odlukom Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine proglasen je i uveden u registar praznika kao nacionalni praznik, a priznat je i od strane Ujedinjenih nacija.

Godine 1971. u Londonu romska nacionalna manjina dobila je svoj zvaničan naziv, himnu i zastavu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari