Predsednik SAEM-a o zabrani Jutarnjeg programa TV Pink i saradnji sa REM-om: "Treba adekvatno da štitimo javnost i poštujemo pravila" 1foto: Printscreen/YouTube/Novo Jutro

Savet Agencije za elektronske medije Crne Gore zabranio je emitovanje programskog sadržaja „Novo jutro“ srpske televizije Pink na šest meseci, a u okviru koje je emitovan skandalozan programski sadržaj koji se odnosio na avgustovsku tragediju na Cetinju.

„Uticaj medija danas je mnogo veći nego što je bio ikada ranije i zato je važno da budu profesionalni i objektivni. Iz tog razloga pokušavam da iznesem objektivan stav, kako bi javnost, laička i stručna, mogla da razume logiku odluke o privremenoj zabrani reemitovanja jutarnjeg programa u okviru televizija Pink, i da pokušam da objasnim da funkcionišemo nezavisno od politike, već isključivo vođeni zdravim razumom“, objasnio je za Nova.rs prof. dr Branko Bošković, predsednik Saveta Agencije za elektronske medije (SAEM) u Crnoj Gori.

Odluka SAEM o privremenoj zabrani Jutarnjeg programa Televizije Pink u Crnoj Gori u narednih pola godine, usledila je kao opomena zbog, kako su naveli u Agenciji, neprimerenog izveštavanja ove televizije, 27. avgusta o masovnom ubistvu u Cetinju.

“Takvim izveštavanjem o uzrocima tragedije prekršena je Konvencija o prekograničnoj televiziji, u delu koji se odnosi na obavezu poštovanja dostojanstva ljudskog bića i osnovnih prava drugih”, sopšteno je iz SAEM, a odluka je doneta u cilju zaštite javnog interesa Crne Gore.

Ovu zabranu REM je video kao politički motivisan potez Crne Gore.

„U njoj nema ni tragova profesionalizma, a o poštovanju zakona i Konvencije nećemo dalje trošiti reči, jer toga svakako nije ni bilo“, zaključuje se u saopštenju REM.

Na njihovu opasku reagovao je profesor Bošković, rekavši za Nova.rs da je Agencija za elektronske medije (AEM), što podrazumeva i Savet, nezavisno regulatorno telo.

“Jedna od osnovnih pretpostavki nesmetanog rada Saveta je upravo nezavisnost. Smatram da je Savet, makar od vremena od kada sam ja tu, a to je od aprila 2021. godine, potpuno nezavisno i profesionalno odlučivao o svemu što je bilo na dnevnom redu. Ovde posebno ističem i političku nezavisnost i spremnost Saveta da otvoreno raspravlja o svim pitanjima, pa je zato kritikovan od strane praktično svih političkih aktera, u različitim trenucima”, objašnjava Bošković.

Mišljenja je da svim elektronskim medijima, svuda u svetu, profesionalizam i objektivnost moraju biti “zvezde vodilje”.

“Kao predsednik Saveta često pohvalno govorim o elektronskim medijima u Crnoj Gori, a uvek ističem profesionalni pristup i želju da profesionalno odgovaraju na sve izazove sa kojima se sreću. AEM veoma blisko sarađuje sa svim elektronskim medijima u zemlji i trudimo se da zajedno podignemo lestvicu kvaliteta rada medija u Crnoj Gori. Pod tim mislim na jačanje profesionalnih standarda, koje treba posmatrati u celosti, jer je jedino na taj način moguće unaprediti rad medija”, kaže Bošković.

On naglašava da danas u svetu, a posebno u našem regionu, mediji moraju biti stub izgradnje demokratskog društva.

“Na medijima, između ostalog, počiva stvaranje kritičke misli. Uticaj medija danas je mnogo veći nego što je bio ikada ranije i zato je važno da budu profesionalni i objektivni, kako bi javnost u celini mogla da ima jasnu sliku o događajima oko sebe”, kaže sagovornik Nove.rs.

Bošković se osvrnuo i na popularnost, ali i na uticaj rijaliti programa, kako u regionu, tako i u svetu.

“Rijaliti programi su zadnjih godina vrlo popularni u svetu, pa i kod nas, i ovo su sadržaji koji su često kritikovani od strane javnosti. Rijaliti programi mogu imati vrlo različite oblike, ali svi koji u sebi sadrže eksplicitne scene, u raznim formama, a koje nisu primerene za sve gledaoce, ne bi smeli biti sadržaj koji se promoviše i podržava. Rijaliti programi se u Crnoj Gori emituju nakon 23 sata, što je naš pokušaj da odgovorimo na negativne efekte ovih sadržaja”, kaže profesor Bošković.

Predsednik Saveta Agencije za elektronske medije je veoma zahtevno i odgovorno radno mesto, jer podrazumeva zaštitu javnosti.

“To je važan posao, iz razloga što onaj ko ga obavlja treba adekvatno da štiti javnost u Crnoj Gori, a istovremeno da vodi računa o poštovanju zakona i drugih pravnih akata. Očekivanja javnosti nekad su izuzetno velika, a mogućnosti Agencije da reaguje, mala”, navodi predsednik SAEM.

Sve procedure, a samim tim i odluke, zahtevaju vreme, analizu i procenu.

“Uvek ističem da Agencija nije institucija koja je ‘na klik’. Mogu reći u ime svih članova Saveta, da se trudimo da odluke dobro promislimo pre nego ih donesemo. Zato su odluke poput zabrane reemitovanja Jutarnjeg programa TV Pink, praćene od strane javnosti. Kao i uvek, pokušavam svima da iznesem objektivan stav, kako bi javnost, laička i stručna, mogla da razume rezon, logiku i pravnu pozadinu ove, koja se odnosi na televiziju Pink, ali i svake druge odluke”, objašnjava Bošković.

Prema njegovim rečima, AEM ima veoma blisku saradnju sa svim regulatorima u regionu.

“Često imam bilateralne, ali i sastanke koji uključuju više regulatora. REM iz Srbije je uvek deo ovih sastanaka. Saradnja dve institucije je na visokom nivou. Potpuno sam siguran da ćemo tako nastaviti i dalje, jer nam je svima, nadam se, zajednički interes da unapredimo rad elektronskih medija”, zaključuje profesor Bošković.

Podsetimo, početkom januara ove godine SAEM je takođe na pola godine zabranio i emitovanja više emisija srpske televizije „Happy“ na teritoriji Crne Gore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari