Preduzimač Milan Golubica tri godine ne završava zgradu iako su mu kupci isplatili ugovorenu cenu stanova 1foto: R.Balać/Danas

Aleksandra Potrić iz Rakovca radi u Novom Sadu i pre četiri godine nameravala je da kupi stan u gradu u kojem bi mogla da živi sa svojim detetom. Ni slutila nije šta će se dogoditi i da će ostati i bez novca i bez stana.

Kao savestan i oprezan kupac Aleksandra se obratila Agenciji Trendi nekretnine, koja je ponudila stan u izgradnji, u Ulici Petefi Šandora 178 e, koji se nalazi u omanjoj zgradi investitora Milana Golubice iz Beočina. Sklopila je sa agencijom ugovor, platila im proviziju.

U januaru 2019. skopljen je kupoprodajni predugovor u kojem je definisano da će Aleksandra stan od 40 kvadrata platiti 34.000 evra. Investitor se obavezao da će stan predati kupcu u aprilu 2019, a u slučaju kašnjenja od maja iste godine plaćati mu penale, u iznosu od 100 evra mesečno.

Zatim su 4. marta 2019. sačinili kupoprodajni ugovor stana u izgradnji, koji su obe strane tretirale kao ugovor i u tekstu ga tako i nazivaju. Ugovor je overen kod javnog beležnika Siniše Sora, a Aleksandra je Golubici isplatila celokupnu sumu.

Sve je teklo kako većina poznavalaca situacije na tržištu i pravnih normi preporučuje. Izgledalo je da je predmetna zgrada pred završetkom i da će vrlo brzo biti završena i primiti stanare.

Ugovoreni rok je prošao, a izgradnja zgrade nije napredovala. Komšije kažu da se na gradilištu retko ko pojavljuje. Prođe pola godine, pa i više meseci, a da se niko ne pojavi. Sa takvim tempom ni šupa ne može da se napravi.

Preduzimač Milan Golubica tri godine ne završava zgradu iako su mu kupci isplatili ugovorenu cenu stanova 2
foto: R.Balać/Danas

„Mesecima se ništa nije dešavalo. Nije plaćen nijedan penal, a on je stalno obećavao „evo sad će biti gotovo“. Onda je došla i 2020. i korona kriza. Šest meseci nije bio dostupan, onda se odjednom pojavio i ponovo obećavao završetak gradnje“, priča Aleksandra.

Kupci su izgubili strpljenje i organizovali se da pokušaju da sami završe stanove.

Naša sagovornica kaže da se ispostavilo da to nije moguće, jer je inspekcija zatvorila gradilište, uz usmeno obrazoženje da je to učinjeno jer je Golubica izgradio 10 umesto četiri stana za koliko je imao dozvolu.

Usledilo je još godinu dana zavlačenja i obećanja da će sve ubrzo biti gotovo. I tako već tri godine.

„Razumem da je on prevarant, ali ne razumem da sistem nekome dozvoljava da kao radi i gradi kao fizičko lice. Svi kažu – možeš da ga tužiš, da pokreneš spor, da plaćaš takse i sve druge troškove, hiljade i hiljade evra i dobiješ na sudu i – ništa.

On je fizičko lice, na njega se ne vodi ništa i nemaš odakle da naplatiš svoja potraživanja. Znači, nemam nikakvu zaštitu“, ogorčeno konstatuje Aleksandra.

Ona je, bar za sada, ostala bez novca i stana, a banci na ime kredita plaća pozamašnu ratu koja je dostigla 20 hiljada dinara. Svi ostali su uzeli svoje – investitor prevarant odneo 30 hiljada evra, agencija za nekretnine pozamašan procenat, beležnik oko 150 evra za solemnizaciju predugovora.

Aleksandra kaže, na kraju, da joj je jedino ostalo da o svemu tome javno progovori, kako bar još neko ne bi prošao kao ona.

Od Javnobeležničke komore Srbije potražili smo odgovor na pitanje da li i kakve obaveze ima javni beležnik koji overava ugovore. U Komori navode da javni beležnik nema instrumente, niti nadležnosti da natera neku od ugovornih strana da ispuni svoje obaveze.

„U ovom, kao i u svim slučajevima, javni beležnik je obavio sve potrebne provere i dozvolio solemnizaciju predugovora, kako bi povećao sigurnost pravnog posla. Javni beležnik nema instrumente, niti nadležnost da proverava i ocenjuje bonitet investitora, ali je samom overom ovog predugovora, pružio mogućnost da se bilo koja strana obrati nadležnim organima, ukoliko druga ugovorna strana ne ispunjava obećano.

Ukoliko ugovorne strane ne ispune svoje predugovorne obaveze, tada stranke imaju mogućnost da svoja prava ostvaruju na sudu, a predugovor koji je beležnik overio – osnovni je element za pokretanje takvog postupka, što pomaže ugovornim stranama u ostvarivanju njihovih prava“, navodi se u odgovoru JBK Srbije.

          Obećanje ludom radovanje

Investitor Milan Golubica izjavio je reporteru Danasa da će uskoro završiti gradnju zgrade ne precizirajući rok. Dogovoreno je da će pokazati kakvo je stanje unutrašnjosti „čim nabavi ključ, jer mu tu nije čuvar gradilišta“. Trebalo je da se nađemo u ponedeljak, u ponedeljak je obećao da će ključeve imati u utora.
Spolja je vidljivo da tu ima još mnogo posla – štrče strujni kablovi, zgrada nije priključena na vodovod i kanalizaciju, pozadi goli zidovi prostorija koji liče na garaže, nije urađen tehnički prijem niti je dobijena upotrebna dozvola. Svega tu još nedostaje, samo ne i obećanja.

Ne kaže džabe narodna izreka: „Obećanje ludom radovanje“.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari