Prekinut protest bivših radnika u Kuršumliji, sledi sastanak sa Atanasković 1Foto: BETA/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/MO)

Bivši radnici iz četiri propale firme koji i dalje od države potražuju zaostale zarade, proveli su noć u sali SO Kuršumlija. Neki su se odlučili na štrajk glađu, a s obzirom na to da je reč o starijim ljudima, sa ugroženim zdravljem, intervenisala je i Hitna pomoć. Na vest da sutra na pregovore dolazi ministarka privrede Anđelka Atanasković izabrali su predstavnike, napustili skupštinsku zgradu i odlučili da se opet okupe pred njen dolazak.

„Kad si radio, tad si dobar bio. Sad smo otpisani“, kaže jedan od bivših radnika, jedan od onih koji su u ponedeljak ujutru započeli štrajk glađu, prenosi N1.

„Verujte mi, tresem se kao prut. Bolesna sam, imam veliki pritisak. Ovo je veliko opterećenje, ali jedina šansa. 20 godina čekam da ostvarim svoja prava“, kazala je Dušanka Todorović, bivša radnica firme „7. juli“.

„Borim se sa glađu i sa žeđu. Imam pritisak, nisam pio lekove, ali izdržaću. Imam trombozu, ni za to nisam pio lek.  Dok ne dođe ta ministarka, pa ćemo videti“, poručuje Zlatan Todorović, bivši radnik „Metalca“.

Onda je u salu stigla vest da u Kuršumliju stiže ministarka. Bivši kuršumlijski radnici redom ponavljaju samo jednu temu za razgovor. To je isplata zaostalih zarada.

„Kada ćemo da dobijamo naše plate“

„Da nam se isplate naše plate, ne tražimo ništa više od toga“.

„Ne tražimo da nam daju ništa što je nemoguće. Dajte nam naše zarađeno“

„Tražimo samo naše zaostale plate. Drugo ništa ne tražimo i nikakvu politiku ne vodimo“, rekli su radnici za N1.

Kakva je politika države odgovor očekuju sutra. Od njih je traženo da izaberu predstavnike za razgovor sa ministarkom. Mnogi su insistirali da razgovara sa svima, ali su na predlog ipak pristali.

„Bila sam u suzama, ali sam sada malo radosnija. Nadam se da ćemo ostvariti naša prava“, poručuje bivša radnica Dikosava Milunović.

Da li će nadanja biti ostvarena, odgovor očekuju sutra. Do tada su napustili zgradu opštine. Pred dolazak ministarke novo okupljanje, kažu, još masovnije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari