Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije pojavio se juče pred sudijom za prekršaje Larisom Begović zbog optužbe da je u svojim javnim obraćanjima koristio jezik mržnje, ali nije izneo odbranu, već je zatražio izuzeće sudije i predsednika podgoričkog Suda za prekršaje Srđana Đurovića. Nakon toga, suđenje je prekinuto, izvestili su crnogorski mediji.


U sudnici je bilo mesta za samo četvoro novinara, ali su i oni odbili da ostanu tamo, solidarišući se sa kolegama i koleginicama.

Mitropolija crnogorsko-primorska saopštila je da je sudija posle upućenog zahteva za njeno izuzeće donela rešenje o prekidu rasprave i uputila mitropolita Amfilohija i njegovog branioca Vojislava Đurišića „da čekaju u hodniku dok predsednik tog organa odluči po zahtevu za izuzeće“.

Đurišić je, navedeno je u saopštenju Mitropolije, „u takvom postupanju sudije video svojevrsno prejudiciranje odluke o izuzeću sudije i usmeravanje ishoda postupka na liniji predsednika i sudije“, te je zatražio i izuzeće predsednika područnog organa za prekršaje. Pošto je sudija odbila zahtev da se u zapisnik „unese zahtev za izuzeće predsednika područnog organa za prekršaje i ponovo je uputila mitropolita i advokata da čekaju u hodniku“, Amfilohije i Đurović su napustili sudnicu. „Sudiji ostaje mogućnost da izda nalog za hapšenje“, piše u saopštenju Mitropolije.

U saopštenju se navodi da je sud izneverio očekivanje „Mitropolije Crnogorsko-primorske, sveštenstva, monaštva i vernika“ da će ostati objektivan i nepristrastan „i da će ovaj postupak biti u skladu sa zakonom“.

Prekršajni postupak protiv Amfilohija je pokrenut na osnovu procene da su njegove reči, kojim se obratio vernicima i javnosti, povodom crkve na Rumiji i crnogorskog jezika, predstavljale govor mržnje.

– Ko sruši taj hram, Bog ga srušio, i njegovo potomstvo. I časni krst mu sudio – kazao je Amfilohije prilikom polaganja badnjaka pred hramom u Podgorici. Kada je najavljeno da bi mogao da odgovara pred sudom, mitropolit je odvratio, da nisu valjda očekivali od njega blagoslov za rušenje crkve.

Lukšić i papa potpisuju Konkordat

Crnogorski premijer Igor Lukšić i papa Benedikt XVl danas bi u Vatikanu trebalo da potpišu Konkordat kojim će biti regulisan položaj Rimokatoličke crkve u Crnoj Gori. Nekadašnja Knjaževina Crna Gora i Vatikan potpisali su Konkordat još 1886. godine i to je bio prvi međudržavni ugovor koji je Sveta stolica potpisala sa nekom dominantno istočno-pravoslavnom, hrišćanskom državom u svjetu, podsetila je Radio-televizija Crne Gore. Zahtev Mitropolije crnogorsko-primorske koja je pozvala Lukšića da odloži potpisivanje Konkordata u Vladi Crne Gore smatraju nelegitimnim „uplitanjem u državnu politiku“. Mitropolija smatra da se potpisivanjem Konkordata primenjuje selektivan pristup crkvama i verskim zajednicama.Ivica Maštruko, poslednji ambasador bivše Jugoslavije pri Svetoj stolici i profesor sociologije religije, nedavno je u izjavi za Radio Slobodna Evropa rekao da će biti čudno ako Crna Gora potpiše Konkordat, jer ta vrsta ugovora između Rimokatoličke crkve i države više nije aktuelna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari