Premašeni smeštajni kapaciteti u Prihvatnom centru za izbeglice u Somboru 1Prihvatni centar u Somboru, foto: soinfo.org

U somborskom izbegličkom kampu nalazi se manje od 1.000 izbeglica i migranata, čime su premašeni smeštajni kapaciteti ovog centra.

Kako navodi portal SoInfo, u avgustovskom izveštaj Visokog komesarijata za izbeglice UN (UNHCR) navodi se da u Prihvatnom centru Sombor boravi 977 lica.

Poredeći sa prethodnim mesecom, primećuje se blagi porast broja korisnika kampa u Šikari. Ovakve brojke ukazuju da su smeštajni kapaciteti kampa uveliko premašeni. Somborski prihvatni centar na raspolaganju ima tek 390 smeštajnih jedinica, 17 tuševa i 37 kupatila.

Kako je objavljeno u poslednjem tromesečnom izveštaju UNHCR-a, najveći procenat korisnika u PC Sombor čine lica iz Sirije – 96 odsto, dok su preostala ostala četiri odsto lica druge nacionalnosti. Od ukupnog broja korisika, oko pet odsto su deca.

UNHCR je zabeležio 17.997 izbeglica koje su tokom avgusta registrovane u svim prihvatnim centrima u Srbiji. Na kraju istog meseca, prijavljen je boravak tek nešto više od sedam hiljada izbeglica.

Krajem avgusta, 6.254 izbeglica, azilanata i migranata bilo je smešteno u vladinim centrima, 18 u specijalizovanim ustanovama za decu bez pratnje i razdvojenu decu (UASC), 156 u privatnom smeštaju (poznat UNHCR-u).

Još oko 2.000 ljudi boravi u hostelima ili napuštenim kućama na granici sa Mađarskom, Rumunijom, Hrvatskom, Bosnom i Hercegovinom i u centru Beograda, navodi UNHCR.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari