Premijer Crne Gore: Otvoreni za razgovor sa Mitropolijom o zaključivanju ugovora

Ostavite komentar


  1. Netačno je da su usvojeni predlozi „Venecijanske komisije“,tj. usvojen je jedan nedorečen u zakonu , a sedam nije uvršteno u zakon .Sporne tačke su članovi 62.,63. i 64 kojima država oduzima imovinu Srpske Pravoslavne crkve .Sama suština zakona je pogrešna jer zakon o verskim slobodama treba da rešava statusna pitanja ,a imovimsko-pravne odnose.Sve nekretnine u vlasništvu 1 mitropolije i 3 episkopije su uredno upisane u katastar i to od vremena SFRJ, a neke nakon renoviranja (sredstvima crkve i vernika) upisane su devedesetih godina .Sa Vatikanom je potpisan bilateralni ugovor i nigde nema predznaka crnogorska crkva , sa Islamskom zajednicim je takođe potpisan ugovor i odnosi se na Islamsku zajednicu Crne Gore (sama zajednica se tako formirala i teritorijalno opredelila) , a sa SPC više od 5 godina niko nije hteo ni da ozbiljno razgovara , a kamili da potpiše isti ugovor kao sa muslimanima i katolicima .Mrkoviću daj Bože da se dgovorite ,ali mislim da ste ovaj put prešli tačku sa koje nema povratka .Niko iz Srbije ne šeta po gradovima Crne Gore , nema „Žute grede“ , niko ne poziva na rušenje nezavisnosti države, nema ataka na policiju ili zgrade državne uprave .Čitam da se spominje Ustav C.G. iz 1905. god. i ako ste za to onda bi morali uvesti da je državna religija Pravoslavna , da Mitropolit i episkopi (4 mesta) imaju zagartovana mesta u skupštini i da imaju pravo na ocenu zakonitosti zakona prema merilima pravoslavne crkve.Isto tako Boka Kotorska nije pripadala Crnoj Gori do 1918. godine , a do 1913 ni delovi Sandžaka pa prema tome kako je to tamo država „pravila“ hramove?Skočili stekao žedna koza u bunar , a sad……?

    1. Bravo ovakvih komentara i novinarskih tekstova bi trebalo biti više jer su zasnovani na istini i argumentima a ne na politickoj propagandi stranaka i funkcionera u CG i Srbiji ili regionu.Pravoslavni narod u CG je rekao svoje ostaje samo da se vidi da li çe vlast poslušati većinsky volju naroda po pitanju crkve ili ce favorizovanjem jos uvek tkz. i nepriznate CPC praviti jos dublje podele medju pravoslavcima.Svi mi pravoslavci se nadamo da ce preovladati razum i da ce se spor koji je nastao resiti bez većih problema ali kako god bilo jedini krivac za sva ova sadasnja i buduca desavanja se nalaze na adresi Mila Djukanovica i vladajucih stranaka u CG.

  2. Polako Markovicu, jos traje ustavna procedru za ustavnu zalbu Tek kad se oglasi Ustavni sud o diskriminitarskoj ulozi.vaseg zakona protiv SPC , ako odluka bude pizitivna u korist SPC bice i dijaloga. Ako ne onda Evropski sud u Strazburu.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 30. april, 1. i 2. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Živko Gocić, vaterpolista

Danas volim zato što je objektivan i zato što u njemu pronalazim sve informacije koje su mi potrebne na dnevnom nivou.