Premijer Južne Koreje Čung Hong-von podneo je juče ostavku zbog kritika da njegova vlada nije dobro koordinisala spasavanje putnika u brodu koji je potonuo 16. aprila, kada je poginulo gotovo 200 osoba, a više od 100 vode se kao nestale. „Želim da se izvinim jer nisam bio kadar da sprečim tu nesreću i da uspešno rukovodim akcijama koje su usledile. Ocenio sam da kao premijer treba da preuzmem odgovornost i da podnesem ostavku“, rekao je Čung u direktnom televizijskom obraćanju.


Predsednica Južne Koreje Park Geun-hje prihvatila je Čungovu ostavku, ali će ona biti na snazi tek kada budu okončane akcije potrage za nestalima, rekao je portparol predsedništva. Porodice žrtava uputile su oštre kritike vladi i nadležnim institucijama, navodeći da su oni u javnosti netačno predstavljali opseg akcija spasilaca, koje su zapravo bile mnogo manje.

Čung je kazao da je nesreća u celoj Južnoj Koreji izazvala šok i veliku tugu. „Od nesreće je prošlo mnogo dana i ridanje porodica nestalih nastavlja da me noću opseda“, rekao je on. Zbog nesreće je pritvoreno 15 članova posade broda, koji će se suočiti sa više tačaka optužnice, među kojima su nemar i napuštanje putnika u opasnosti. Potraga za nestalima vodi se i dalje. Na trajektu koji je potonuo bilo je 476 putnika, među kojima 325 đaka srednje škole Danvon. Oni su krenuli na četvorodnevnu ekskurziju na ostrvo Čedžu, na jugu zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari